Namaz od cvekle možda ne zvuči preterano ukusno ali uveravaju da ovaj namaz jednostavno morate probati, ako ne zbog ukusa onda zbog svih lekovitih svojstava koje donosi. Cvekla je poznata i zbog svog blagotvornog uticaja na srce, krvotok, jetru i kao prirodno sredstvo koje štiti od raka- piše Agroinfo.rs.
Potrebni sastojci:
- 2 cvekle srednje veličine ili 3 manje
- 1 konzerva leblebije
- Sok od 1 ½ limuna
- 5 čenova belog luka
- ½ kašičice soli
. ¼ šolje maslinovog ulja
. ¼ šolje vode
U šerpici prelijte cveklu vodom i kuvajte dok ne omekša, oko 40 minuta. Nakon što je skuvana, cveklu operite pod mlazom hladne vode, ogulite i izrežite na veće delove. Sve sastojke stavite u blender, uključite i ostavite da se pretvori u kremasti namaz.
Poslužite sa rižinim krekerima ili svežim hlebom.