Glas Javnosti

Pobedio rak kostiju, a sada ima u planu da trči maraton i to na štakama

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Adam Lever, muškarac kojem je kao tinejdžeru dijagnostifikovan redak oblik raka trčaće Londonski maraton na štakama kako bi pokazao drugima da je "sve moguće".

Lever je imao 18 godina kada mu je dijagnostifikovan osteosarkom, agresivan oblik raka kostiju koji se najčešće viđa kod dece i mlađih odraslih osoba.

Nedugo nakon što je krenuo na univerzitet 2012. godine, podvrgao se operaciji spašavanja udova u kojoj mu je deo kostiju noge uklonjen i zamenjen metalnom replikom.

Ali odbio je da će mu dijagnoza pokvari san o trčanju Londonskog maratona, tako da će trčati trku sledeći mesec - s dve štake koje će mu pomoći.


Adam, koji sada ima 30 godina i dolazi iz Notingema, rekao je: "Želim inspirisati sadašnje i bivše pacijente s rakom kostiju i promovisati uverenje da je sve moguće. Istrčati maraton bilo je nešto što bih voleo učiniti pre raka, ali nakon operacije više nisam mislio da je to moguće", rekao je Lever.

Potom je nastavio:

"Međutim, deset godina kasnije, zatekao sam se kako razmišljam o procesu kroz koji sam prošao, 2012. godine, kako bih ponovno naučio hodati. Ovo mi je dalo ideju - možda bi mi stvar koja mi je pomogla da ponovo naučim hodati mogla pomoći i u ovom izazovu. Dva metalna štapa bila su ključna u mojoj pomoći da ponovno hodam i biće bitni i ovaj put. Jednostavno ne bih mogao dovršiti maraton bez njih" objasnio je mladić.

On je počeo osećati bolove u levom kolenu koje je prvo smatrao sportskom povredom, ali nakon posete doktoru opšte prakse u novembru 2011. godine upućen je na rendgensko snimanje koje je pokazalo sumnju na tumor kostiju.

Biopsija kosti i dalji testovi u Kraljevskoj ortopedskoj bolnici u Birmingemu potvrdili su da ima tumor osteosarkoma u levoj nozi, a 2012. godine je započeo hemoterapiju nakon koje je usledila operacija spašavanja udova.

Adam je 2013. godine proglašen slobodnim od raka, a budući da je dobio deset godina podrške od Fondacije za istraživanje raka kostiju, nada se da će prikupiti 10.000 funti za dobrotvorne svrhe kada se uključi u maraton 23. aprila.


Laura Riah, potparolka dobrotvorne organizacije, rekla je: "Neverovatno smo zahvalni Adamu i svim njegovim fanovima na njihovim izvanrednim naporima. Prikupljena sredstva dobro ćemo iskoristiti kako bismo osigurali nastavak našeg vitalnog rada."

Nastavila je:

"Želela bih od srca zahvaliti Adamu na njegovoj podršci - on je uistinu inspirativna osoba i neprocjenjiv je u našoj borbi protiv ove okrutne bolesti."

Glas javnosti/Nezavisne novine

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR