Glas Javnosti

PROLEĆNA ASTENIJA I KAKO SA NJOM : Stručnjaci pojašnjavaju kako se izboriti sa promenama

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Prolećno sunce sija i ne znate zašto ste pospani, apatični, neraspoloženi, uznemireni ili imate bolove u zglobovima ili glavobolju

Prolećna astenija je oblik sezonskog afektivnog poremećaja (SAD), stanja u kome promena godišnjih doba utiče na ljude na fiziološkom nivou. Naučni naziv nas zbunjuje, ali uobičajeni nazivi ovog stanja su jasniji – prolećni umor ili prolećna letargija.

Koji su razlozi za nastanak prolećne astenije

Jedan od uzroka prolećne astenije, odnosno prolećnog umora jeste to što su zalihe serotonina u telu iscrpljene tokom zime. U proleće naše telo ponovo raste, ali jedva da imamo imalo „hormona sreće“ da mu ga damo. Ni deficiti u ishrani nisu nam od pomoći. Ako treba da proizvedemo povećan nivo energije, našim ćelijama potrebni su pravi vitamini i minerali za rad, navodi sajt beaire.com.


Drugi razlozi za prolećnu letargiju su potpuno birokratski. Naše telo ne percipira godišnja doba tako marljivo i brzo kao kalendar na zidu, a letnje računanje vremena znači da naš unutrašnji sat nema pojma zašto se u martu iz čista mira pomerio sat vremena u budućnost. Kako dani postaju sve duži, čak se osećamo kao da smo ranije budni i da duže ostajemo budni.

Još jedna zanimljivost jeste da je proleće takođe sinonim za sezonu alergija. Biljke pupe i stvaraju cvetove koji će kasnije davati plodove, što znači puno alergena za ljudski organizam u vazduhu. Blokatori histamina koje svi uzimamo samo su još jedan razlog zašto smo svi pospani.

Promene godišnjeg doba dodatno kratkoročne vremenske obrasce čine manje stabilnim. Iako su kišna i oluja normalni u ovo doba godine, ova prirodna nestabilnost može da nas uspava i da zbog toga budemo ošamućeni.

Prolećna astenija i kako se s njom nositi

Na sreću, odgovor je prilično jednostavan: budite zdravi. Vodite računa o sebi  – vežbajte, jedite zdravu hranu i pijte vodu. Evo još nekoliko saveta kako da prebrodite prolećni umor:

Obavezno se bavite umerenom fizičkom aktivnošću

I to ne samo kada dođe proleće, već i unapred. Istraživanja su pokazala da će nam redovno vežbanje tokom zime pomoći da se prilagodimo promeni godišnjih doba. To je samo još jedan razlog više da izađemo napolje i izgubimo dodatnu težinu koju smo nagomilali zahvaljujući hrani za praznike. Ispostavilo se da će nas blagovremeno dovođenje u formu da bismo uživali u letnjoj garderobi takođe učiniti srećnijim, bez obzira na naše fitnes ciljeve.

Odlazak na svež vazduh i povećanje cirkulacije krvi imaju dodatnu prednost jer pomažu u stvaranju svih pravih hormona čiji je zadatak da poprave ovo stanje

Zdravo se hranite

Samo zato što ima više sunca ne znači da treba da idemo na veći broj zabava i jedemo brzu hranu. Sada je vreme kada naše telo žudi za hrskavom, ukusnom salatom ili slatkim svežim voćem. Zato mu dajte ono što mu je potrebno. Više svežih proizvoda i prirodne hrane postaje nam dostupno u proleće. Hrana poput semena i orašastih plodova, kao i složeni ugljeni hidrati u povrću i voću prirodni su podsticaj za energiju. Takođe ne zaboravite da jedete pravu vrstu proteina, kao što je riba, i obezbedite uravnotežen unos mlečnih proizvoda ako niste netolerantni na laktozu.

Pijte dosta vode

Kafa je diuretik, što znači da voda napušta telo, dehidrira nas i čini nas još umornijim. Probajte da pijete čaj umesto kafe ako vam je zaista potreban taj kofeinski podstrek da biste izdržali jutro. Ali, posle toga pijte vodu i nastavite da je pijete tokom dana. Vaše telo će vam biti zahvalno na mnogo načina.

Glas javnosti/E klinika

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR