Glas Javnosti

Pet prelepih biljaka koje cvetaju od proleća do jeseni a nisu zahtevne

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Mnoge biljke vole sunčevu svetlost koja im pogoduje i omogućava im da bolje rastu i razvijaju se.

Međutim, ima i onih kojima više pogoduje senka i zaklonjeno mesto. Predstavljamo vam pet biljaka koje vole zasenu i nisu zahtevne za održavanje - piše Agroinfo.rs.

Ove biljke koje će vas oduševiti svojim prelepim, raskošnim cvetovima mogu svetati od proleća do jeseni. Nisu zahtevne u pogledu održavanja, a najviše im pogoduje mesto u senci bez obzira da li je to u uglu dvorišta, u senci velikog drveta i slično.

Astiliba

 

Ove robusne biljke uspevaju na senovitim, vlažnim mestima. Ova biljka je odlična za gajenje u dvorištima, ali i kao saksijsko cveće pa se može držati na balkonima i u stanovima i kućama. Astiliba cveta početkom proleća i početkom leta i odlično se slaže sa paprati kojoj odgovara isti položaj. Cvetovi mogu biti ružičaste, narandžaste, bele, crvene ili ljubičaste boje.

Tigrasti ljiljan

Trigrasti ljiljan je karakterističan po malim lukovicama koje, dok su zrele, same padaju sa biljke i počinju da klijaju. Biće potrebno nekoliko godina da bi lukovica počela da cveta. Ljiljan najviše cveta tokom juna i jula. Lukovice sadite na dubinu otprilike trostruko veću nego što je sam prečnik lukovice. Kod manjih ljiljana razmak treba da bude oko 25 cm, a kod krupnije sorte ostavite razmak i do pola metra.

Minđušica

Minđušica ili fuksija obožava mesto u senci. Neke od njih se tretiraju kao jednogodišnje biljke, dok neke prave male žbunove u blagoj klimi. Idealne su za dvorišta, balkone ili terase u hladu, a mogu biti crvene, bele, ružičaste i ljubičaste boje.

Devojačko srce

Drugi naziv biljke je dicentra ili srdašce. Razvija graciozne grane cvetova koji su u obliku srca i imaju „suzu“ u dnu cveta. Krajem leta se „uspava“, a zatim ponovo javlja narednog proleća. Odličan je izbor i za živu ogradu.

Lepi Jova

Lepi Jova ili vodenika, kako se još ova vrsta zove, uživa u hladu, obožava vlagu, ali treba voditi računa da koren ne bude natopljen vodom jer usled prevelike vlage može doći do razvoja plesni. Ovo je krhka biljka prelepih cvetova jarkih boja kao što su roze, svetlocrvena, tamnocrvena, ljubičasta ili bela. Lepi jova cveta od sredine aprila do prvih mrazeva na jesen.

 

 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR