Glas Javnosti

Halfeti ruža koja raste samo na jednom mestu!

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Prave crne ruže uspevaju samo na jednom mestu u svetu i prava su autohtona senzacija malog mesta Halfeti.

Cveta u razdoblju od šest do sedam nedelja. Kada pupi, postaje crna, a bere se kad pocrni. Nakon branja ostavlja se da se osuši na strunama u staklenicima, a kada se potpuno osuši, tada se pakuje zavisno od načina upotrebe - piše Agroinfo.rs.

 
Stavlja se u poklon pakete, a od njenih listova proizvodi se čaj i razni parfemi. Mesto Halfeti se nalazi na obali reke Eufrat. Hafeti se ustvari nalazi na obali velikog akumulacionog jezera stvorenog izgradnjom brane. 

Od celog sveta, jedino ovde uspevaju veoma unikatne ruže, crne ruže, u proleće ove ruže i nisu toliko crne ali u leto one cvetaju u prave crne lepotice. Lokalni stanovnici vrlo su ponosni na svoje unikatne prirodne ruže. Smatraju ih simbolom tajne, nade i strasti, ali takođe i simbolom smrti, loših vesti.

Nažalost, crne ruže Halfeti ugrožena su vrsta cveća. Kad se stanovništvo ovog sela preselilo u obližnje novoizgrađeno mesto, sa sobom su poneli i ruže kako bi ih zasadili u svojim novim baštama, međutim novo zemljište udaljeno svega oko 10 kilometara nije prijalo ružama i one su počele da nestaju.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR