Glas Javnosti

PAZITE NA GOVOR TELA: Neverbalna komunikacija na poslu

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

U svakodnevnom poslovanju, deljenju prostora s drugima, ali i u razgovoru, ponekad stvari koje ne govorimo mogu biti rečene kroz našu neverbalnu komunikaciju.

Svesno ili nesvesno vaš govor tela može kod drugih da stvori utisak nesigurnosti, manjka zainteresovanosti za temu, ali i manjka samopouzdanja. Kako vaš način neverbalne komunikacije ne bi stajao na putu do vašeg napredovanja, ali i kako biste se lakše izborili za iznošenje mišljenja i ideja, važno je imati dobar stav tokom sastanaka i u svakodnevnim poslovnim situacijama.
U tome vam može značajno pomoći vaše držanje, izrazi lica, pa čak i način sedenja. Prema Time magazinu postoji šest grešaka u neverbalnoj komunikaciji i govoru tela koje nesvesno radimo, a mogu suptilno poslati pogrešnu poruku, piše portal Ekapija.

Loše držanje i pogrbljenost
 
Osim što je pogrbljenost i sedenje u neugodnom položaju loše za naše fizičko zdravlje i može voditi do problema s kičmom, ovaj položaj tela se takođe može interpretirati na pogrešan način. Kad neko vidi da konstantno imate loše držanje, osoba pomisli da niste dovoljno pažljivi, da ne pridajete mnoštvo pažnje temi i da vam nije stalo. Kako biste ovo izbegli dok stojite, pokušajte se držati što ispravnije, a u svojoj stolici se uvek naslonite dok sedite.
Vrpoljenje i nemirnost
Neverbalna komunikacija je jako važna tokom sastanaka, na konferencijama i u brojnim drugim poslovnim situacijama. Zato je važno da pokušate da ostanete mirni, držite kontakt očima sa svojim sagovornicima i sedite/stojte mirno. Svako tapkanje nogom ili prstima ili igranje sa pramenom kose vašem sagovorniku daje znak da niste fokusirani i da trenutno razmišljate o nečemu drugom i niste 100% prisutni u razgovoru.

Izraz lica
 
U poslovnim scenarijima jako je važna i vaša ekspresija lica. Bilo da ste na kameri sa timom, uživo na sastanku ili koristite prednosti networkinga na nekom događaju, važno je da vaše lice nema prestrog izraz. Pokušajte s osobama u svakodnevnom razgovoru uvek prići s određenim smeškom i poštovanjem bez podizanja obrva i izraza lica koji mogu predstavljati ljutnju, frustriranost i druge negativne reakcije.
Naravno, ako se trenutno nalazite u situaciji da trebate rešiti problem ili se dogodila određena greška, i dalje pokušajte da budete smireni i da rešite jednu po jednu stvar bez osuđujućih izraza lica.

Preterana opuštenost
Iako je u modernim uredskim kulturama sve popularniji opušteni kodeks oblačenja postoje određena nepisana pravila koja se preporučuju. Iako možete nositi opuštenu odeću pobrinite se da je ona u dobrom stanju i priliči odevanju na poslu. Takođe, važno je i da se ne ponašamo previše opušteno i pripazimo na naš hod, gestikulaciju, ali i poštujemo tuđi prostor za rad.


Izbegavanje kontakta očima
Ako je u svakodnevnom razgovoru ili na važnom sastanku vaš pogled uperen prema podu, to vaši sagovornici mogu pročitati kao manjak pažnje, ali i manjak samopouzdanja. Kontakt očima jedan je od najmoćnijih i najsuptilnijih načina neverbalne komunikacije i tako ga treba i doživeti. Nemojte se plašiti da pogledate osobu u kancelariji i da joj date simpatičan osmeh - ovakva gestapokazaće poštovanje i probuditi u osobi osećaj da vam mogu biti prijatelji.

Prekrštene ruke
Tokom razgovora u hodu ili opuštenog susreta na hodniku sa vašim kolegama ili saradnicima često se nađemo u situaciji da stojimo i ne znamo što bismo s rukama. Prekrštene ruke mogu biti signal rezervisanosti, zatvorenosti, a i osoba može pročitati da vam nije preterano zanimljivo to što govori. Kako biste ovo sprečili, držite ruke uz telo ili ruku u ruci ispred sebe.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR