Glas Javnosti

OVO SIGURNO NISTE ZNALI: Razlika između jelovnika i menija u restoranima

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Restorani su širom sveta pa i kod nas veoma posećena mesta. Razlog tome je prvenstveno bogata gastronomska ponuda. Ali ne zadržava se samo na tome. Vlasnici restorana i celokupno zaposleno osoblje trudiće se da vam omoguće kompletan ugođaj. Od enterijera koji će vam privući pažnju, preko atmosfere u kojoj ćete se moći opustiti i prepustiti uživanju u hrani i piću, pa do svih onih elemenata koji do

Ne treba poistovećivati ili mešati jelovnik i meni. Jelovnik je celokupna gastronomska ponuda određenog restorana i poseduje naznačene cene. Meni sa druge strane, podrazumeva listu jela koja se odnosi na određeni obrok sa unapred utvrđenim cenama. Kada smo razjasnili ovu čestu grešku, potrebno je znati da se jelovnici dele na a la carte i table d’hote (dot) ponudu. A la carte jelovnici daju gostima onu mogućnost da mogu sebi sastaviti svoj obrok, odabrati po nešto iz svake ponuđene grupe jela ono što žele ili im više odgovara, a jela se zasebno naplaćuju pa se celokupan izbor na kraju sabira i tako određuje krajnja cena poručenog. Table d’hote (dot) je onaj jelovnik koji smo mi navikli da zovemo meni i on podrazumeva celokupan obrok koji se sastoji od više jela i koji ima unapred utvrđenu cenu. Mnogi restorani nude nekoliko unapred sastavljenih obroka pa je moguće za sebe odabrati jedan, ili možda više njih.

Bolji restorani u svom dnevnm režimu, a to se misli u vreme serviranja ručka ili večere imaju nakon odabira jela sa menija i po jedan aperitiv i čašu vina, prenosi portal Ekapija.


Postoji nepisano pravilo kojeg se pridržava većina restorana, a to je da da se jela koja sadrži meni uzimaju sa ponude jelovnika i njihova cena se umanjuje za 10-20 % u odnosu na onu s jelovnika.

Meni prema svom sastavu može biti jednostavan, prošireni ili složen. Jednostavan meni u restoranu je onaj sačinjen od najmanje tri dela koji idu jedan za drugim, a to znači da sadrži supu ili predjelo, glavno jelo sa prilogom i neku poslasticu ili voće. Prošireni meni se sačinjava dodavanjem supe ili predjela jednostavnom meniju od četiri dela. Složeni meni obavezno treba da sadrži hladno predjelo, supu, čorbu ili potaž, toplo predjelo, glavno jelo sa obaveznim prilogom, dezert ili voće. Ovaj meni sastoji se od sedam ili više delova.

Potrebno je naglasiti kako se dele meniji u restoranu kada je njihova namena u pitanju.

Jednostavan meni u svojoj osnovi treba da zadovolji širok krug konzumenata zdravom, ukusnom i jednostavno pripremljenom hranom koja ima pristupačnu cenu.


Turistički meni restorana je priča za sebe. Njegov izbor je tu da bi zaintrigirao turiste koji su najčešći gosti retorana koji imaju ovu vrstu ponude. Turisti kao interesna grupa korisnika treba da se upoznaju sa kulturom, običajima i navikama posećenog regiona pa su na ovim menijima najčešće jela domaće i nacionalne kuhinje. Često su u sastavu ovih menija u cenu uračunata i pića karakteristična za uži ili širi region.

Dijetalni meni restorana sastavlja se prema uputstvima stručnjaka, lekara dijetetičara i nutricionista. Većina boljih restorana ima obaveznu ponudu dijetalnih jela u sastavu svog jelovnika i gosti koji imaju zdravstvenih problema lako mogu kod ovakvih restorana izaći siti i bez brige da li su narušili svoje zdravlje.

Vegetarijanski meni restorana je sve zastupljeniji i na našim prostorima. On se takođe deli na pripremu namirnica isključivo biljnog porekla – veganski meni, na pripremu namirnica bijnog porekla uz upotrebu mlečnih proizvoda – laktovegetarijnski meni i kombinaciju namirnica biljnog porekla, jaja i mlečnih proizvoda – ovolaktovegetarijanski meni.

Makrobiotička ishrana je poslednjih decenija zaživela i na našim prostorima pa su i restorani prepoznali potrebe svoje klijentele. Sve više njih nude svoje makrobiotičke menije koji sadrže namirnice kao što su žitarice, povrće, alge, voće, riba, orašasti plodovi i slično.


Svečani meni je ponos svakog restorana koji iole drži do svog ugleda. Proslave svadbi, rođendana, praznika i svih ostalih svečanosti podrazumevaju svečani meni u ponudi. Sastoji se od mnogo više delova nego u nekim drugim prilikama koje nisu toliko reprezentativne. Ovo je vrlo izazovan posao za one koji sastavljaju menije ovoga tipa, jer treba da se pridržavaju nekih osnovnih pravila. Potrebno je odbrati i naizmenično poređati lakša i teža jela, sa dodatkom povrća kao prilogom. Ni slučajno ne smeju da se ponavljaju jela koja su od istih namirnica. Takođe treba izbegavati jela koja se pripremaju na isti način. Izbegavaju se i jela ili sosovi, prilozi koji su iste boje.

Sada, kada više nema nedoumica, vreme je da potražite svoj restoran koji može da zadovolji sva vaše potrebe i prohteve. 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR