Glas Javnosti

Otkrivena jedan milenijum stara mumija - čak i danas njena kosa je savršeno očuvana! (VIDEO)

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Nekada davno, pre drevnih Inka, teritorije današnje Lime su naseljavale brojne kulture. Arheolozi su otkrili mumiju sa kosom, koja je pripadala jednoj od tih kultura.

Prestonica Lime, baš kao i mnogi drugi veliki gradovi, ispod sebe krije tragove prošlosti koji strpljivo čekaju da budu istraženi. U njegnom samom srvu, mestu koje se zove Miraflores, ovih dana se iskopava drevni ceremonijalni centar Huaka Puklan u kom su nađeni ostaci odrasle mumije sa sve kosom, starom preko jedan milenijum.


Pogrebna komora unutar piramidalne strukture

Moderno gradsko naselje Milaflores danas može da se pohvali ostacima piramidalne konstrukcije od gline, koju su nekada davno koristile kulture koje su ovde živele pre Inka - pre svega Ičma kulture. Ovo značajno ceremonijalno središte, imalo je visinu od oko 20 m i stepenastu strukturu. Pored ceremonijalnih aktivnosti, veruje se da su ovde obavljane i one administrativne. 

U jednoj od grobnih komora otkrivena je mumija, savijenih nogu - baš kako su pripadnici kulture Ičma praktikovali, dok je u levoj ruci držala torbu od zelenog tekstila sa metalnim ukrasima. Na nekima od njih su otkrivene dekoracije sa zoomorfnim i geometrijskim motoivima. Dok su se ispod njenih nogu nalazile dve keramičke posude, u kojima su se najverovatnije nalazili prilozi za zagrobni život. 


Naučici se nadaju da će detaljnija ispitivanja otkriti još toga o svakodnevnom životu drevnih kultura koje su se ovde pojavljivale i razvijale pre Inka, i podsećaju da se ispod Lime koja broji oko 10 miliona stanovnika, nalazi oko 400 arheoloških lokaliteta koji još uvek čekaju da budu otkriveni. 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR