Glas Javnosti

PRONAĐENA NAJSTARIJA MUMIJA IKADA (VIDEO): Smatra se da je stara 4.300 godina, a zanimljivo je što je prekrivena zlatnim listićima

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Arheolozi su, čini se, pronašli mumiju prekrivenu zlatnim listićima i zapečaćenu unutar sarkofaga koji nije otvaran 4.300 godina.

Mumija, odnosno ostaci čoveka po imenu Hekashepes, smatra se jednim od najstarijih i najcelovitijih nekraljevskih leševa ikada pronađenih u Egiptu. Otkrivena je u oknu od 15 metara na groblju Sakara (Saqqara), gde su pronađene još tri grobnice, prenosi BBC. Jedna grobnica je pripadala „čuvaru tajne“.

Za najveću od mumija koje su otkrivene u drevnoj nekropoli kaže se da pripada čoveku po imenu Khnumdjedef – svešteniku, inspektoru i nadzorniku plemića. Druga je pripadala čoveku po imenu Meri, koji je bio viši zvaničnik palate te je dobio titulu „čuvara tajne“, što mu je dopuštalo obavljanje posebnih verskih rituala, prenosi Jutarnji list.


Smatra se da je sudija i pisac po imenu Fetek položen u drugu grobnicu, gde je otkrivena kolekcija onoga što se smatra najvećim kipovima ikada pronađenim na tom području. Nekoliko drugih predmeta, uključujući keramiku, takođe je pronađeno među grobnicama.

Arheolog Zahi Havas, bivši egipatski ministar za antikvitete, rekao je da sva otkrića datiraju od otprilike 25. do 22. veka pre Hrista.

„Ovo otkriće je toliko važno jer povezuje kraljeve s ljudima koji žive oko njih“, rekao je Ali Abu Dešiš, još jedan arheolog koji je učestvovao u iskopavanju.

Sakara je bila aktivno groblje više od 3.000 godina i proglašena je mestom svetske baštine UNESCO-a. Nalazi se u staroj egipatskoj prestonici Memfisu i dom je više od desetak piramida.


Ova mumija otkrivena je samo dan nakon što su stručnjaci u egipatskom gradu Luksoru rekli da su otkrili kompletan rezidencijalni grad iz rimskog doba, koji datira iz drugog i trećeg veka nove ere. Arheolozi su pronašli stambene zgrade, kule i ono što su nazvali „radionicama metala“ – s loncima, alatima i rimskim novčićima.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR