Glas Javnosti

OTKRIVAMO: Znate li zašto vas osećaj hladnoće tera na mokrenje?

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Zamislite sebe na otvorenom u hladnom zimskom krajoliku. Osećate hladnoću u nožnim prstima i hladan vazduh na licu. Zvuci su prigušeni snegom. Možete da osetite svežinu u vazduhu. A vaša bešika kao da će da se rasprsne. Zašto je to tako?

Čini se da sama hladnoća čini da naše telo brže puni bešiku. To je fenomen poznat naučnicima kao diureza izazvana hladnoćom.

Jedan od načina na koji se naše telo nosi s hladnoćom je sužavanje krvnih sudova oko kože, tako da krv (koja je topla) više cirkuliše oko naših organa i manje je izložena niskim temperaturama blizu površine naše kože. To je povezano s razlogom zašto prsti na rukama i nogama počinju da vam trnu.


Ali ako ima manje krvi u spoljnim delovima našeg tela, to znači da više krvi cirkuliše oko naših organa. Interno, naš krvni pritisak je malo viši nego što bi inače bio, a to znači da naši bubrezi sada filtriraju krv malo brže nego što bi inače. Rezultat tog filtriranja je, pogađate, urin. Tako se naša bešika napuni pre nego što bi u normalnim okolnostima, piše N1.

Na sreću, diureza izazvana hladnoćom je više smetnja nego problem. Možda bi trebalo da odete u kupatilo pre nego što izađete na hladnoću, umesto da vas poriv mokrenja spopadne nekoliko minuta nakon što izađete iz kuće.

Upamtite, ovo je odgovor našeg tela na osećaj hladnoće, pa ako se dovoljno toplo obučete, možda uopšte nećete izazvati taj odgovor.

Takođe je vredno zapamtiti da ostanete hidrirani. Ako vam je stalno hladno, a zatim piškite više nego inače, mogli biste biti dehidrirani više nego što mislite. Dakle, ako osetite dodatnu žeđ kad se vratite nakon dugog dana provedenog na otvorenom, svakako popijte dovoljno tečnosti.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR