Glas Javnosti

ORNITOLOŠKO CARSTVO: Na ovom mestu u Beogradu možete sresti preko 200 različitih vrsta ptica

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Ukoliko niste znali, na Velikom ratnom ostrvu u Beogradu se nastanjuje 208 vrsta ptica od kojih je 200 vrsta zaštićeno.

Ovo mesto je zbog velikih vodenih površina i relativno očuvane močvarne i vodene vegetacije vrlo pogodno za veliki broj letača koji se ovde nastanjuju.

Kako se navodi u saopštenju Javno komunalnog preduzeća „Zelenilo-Beograd“ povodom svetskog Dana životinja i Dana staništa, takvo stanište je gotovo nestalo u Srbiji i održalo se samo u fragmentima na sprudovima i u plavnom delu obale uz Dunav i Savu.

Iz „Zelenila“ su izdvojili prisustvo orla belorepana, najvećeg orla Evrope sa rasponom krila od dva do 2,4 metra, kao i prisustvo zaštićenih vrsta mali kormoran i žuti voljić.

 - Fondacija za zaštitu ptica grabljivica je markirala na Ratnom ostrvu beogradskog orla belorepana Dušana, koji je uključen u program satelitske telemetrije. Beograd je jedan od retkih velikih gradova koji, gotovo u centru grada, ima gnezdo belorepana koje se prati više od decenije - navodi se u saopštenju.

PORODICA IZ SRBIJE GAJI EMUE KAO KUĆNE LJUBIMCE: Ove ptice nose JAJA ZELENE BOJE, koja po komadu koštaju 50 EVRA!

PORODICA IZ SRBIJE GAJI EMUE KAO KUĆNE LJUBIMCE: Ove ptice nose JAJA ZELENE BOJE, koja po komadu koštaju 50 EVRA!

U zaštićenim područjima Zvezdarska i Bajfordova šuma zabeleženo je prisustvo 72, odnosno 77 vrsta ptica, a iz „Zelenila“ su napomenuli da se, od poznatijih vrsta, u te dve beogradske gradske šume mogu sresti crnoglava grmuša, zeba, kos, slavuj, velika senica i crna žuna.

Svetski dan životinja obeležava se još od 1931. godine, a ustanovljen je na konferenciji ekologa u Firenci. Taj dan je posvećen boljem tretmanu i dobrobiti svih životinja.

Svetski dan staništa ima za cilj podizanje svesti javnosti u oblasti planiranja buduće urbanizacije o potrebi očuvanja biološke raznovrsnosti predela, naročito zaštite i održivog korišćenja divljih vrsta flore i faune i njihovih staništa.

Svetski dan staništa ustanovile su Ujedinjene nacije 1986. godine, a obeležava se svakog prvog ponedeljka u oktobru, tako da su se ta dva događaja preklopila ove godine.

Agroinfo.rs

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR