Glas Javnosti

PORODICA IZ SRBIJE GAJI EMUE KAO KUĆNE LJUBIMCE: Ove ptice nose JAJA ZELENE BOJE, koja po komadu koštaju 50 EVRA!

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Na imanju porodice iz Zrenjanina nalazi se potpuno nesvakidašnja družina, dva para retkih ptica iz Australije koje ova porodica gaji kao kućne ljubimce.

Emui su u njihovu dom stigli sasvim slučajno. 

- Naši prijatelji su imali emue i mi smo iz čiste radoznalosti poželeli da ih takođe gajimo, jer smo veliki ljubitelji ptica. Piliće emua od samo četiri nedelje kupili smo u Mađarskoj i kod nas su stigli u kutiji. Posle su poprilično porasli. Uopšte nisu zahtevne životinje, lako se hrane i održavaju - rekla je vlasnica ovih retkih kućnih ljubimaca,  Ljiljana Stojanov za RINU, prenosi Telegraf. 

 

Ptica emu je višestruko korisna i može da poraste i do dva metra. U našim predelima su velika atrakcija jer to nije njihovo prirodno stanište. Ove ptice mogu biti i izuzetno profitabilne a njihova jaja su izuzetno tražena, kao i meso, za koje doktori ističu da spada u najzdravija jer sadrži minimalne količine holesterola. 

Ljiljana je dodala da njihovo meso još uvek nisu probali, ali da su od jaja već nekoliko puta pravili kajganu i da su veoma ukusna. Od jednog jajeta može da doručkuje cela mnogočlana porodica jer je prosečna težina jaja oko 700 grama. 

-Veoma su tražena, a cena po komadu se kreće oko 50 evra. Ono što je takođe veoma interesantno jeste da ženka snese jaje, a mužjak kasnije leži na njemu. Ona imaju tamno zelenu, veoma neobičnu boju - rekla je Ljiljana.

 

Osim mesa i jaja, u svetu se koristi i koža od emu koja se poredi sa krokodilskom. Na leđima svakog odraslog emua nalazi se i oko pet kilograma loja od kog se dobija ulje koje se koristi u kozmetičkoj industriji. 

Kod porodice Stojanov emui su paženi, voljeni i  maženi, a oni ističu da će tako biti i ubuduće.

(Glas javnosti/Agencije) 

 

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 
 

HOROSKOP