Glas Javnosti

NI RAD OD KUĆE NIJE LAK: Koji dan je "novi ponedeljak" za radnike na daljinu?

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Radnici koji rade hibridno, uglavnom prihvataju obrazac da borave kod kuće dva puta nedeljno, ali, to nije onim danima koje biste očekivali.

Kada je reč o fleksibilnom radu, popularizovanom od perioda korone, kompanije su nastojale da radnicima omoguće da dva dana rade od kuće - najčešće petkom i ponedeljkom, kako bi imali četiri spojena "opuštenija" dana, računajući vikend koji je za mnoge neradan.
Dakle, na posao bi dolazili od utorka do četvrtka. Međutim, prema pisanju Blumberga, ovaj trend se preokrenuo: ispostavilo se da radnici borave kod kuće češće četvrtkom, nego ponedeljkom i petkom, prenosi portal Ekapija.

- Četvrtak je novi ponedeljak - piše Blumberg ovih dana, na osnovu podataka WFH Research-a, tima akademika, uključujući Nikolasa Bluma sa Univerziteta Stanford (Stanford University), koji je prikupio podatke o navikama i stavovima desetina hiljada američkih radnika od početka pandemije.
Petak se rangira kao najpopularniji dan za rad od kuće u poslednjih šest meseci, nakon čega sledi četvrtak, dok je sreda najčešći dan za boravak u kancelariji.
Nalazi pokazuju kako se obrasci rada konstantno pomeraju skoro tri godine, a takođe potvrđuju koliko je kompanijama teško da sprovedu stroge norme vezane za povratak u kancelariju, posebno na "zategnutom" tržištu rada u SAD.
Peloton je među poslodavcima koji su pozivali zaposlene na posao od utorka do četvrtka, dok su drugi veliki poslodavci, poput Apple-a (Epl), želeli zaposlene na radnom mestu utorkom, četvrtkom i još jednim dodatnim danom, koji bi odredili pojedinačni timovi.

Eplov raniji plan je zahtevao dolazak na posao ponedeljkom, utorkom i četvrtkom.
Kada je reč o tome koliko su kancelarije bile "zauzete" u oktobru, u deset većih američkih gradova, podaci bezbednosne firme Kastle Systems pokazuju da se na posao najviše dolazilo sredinom nedelje.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR