Glas Javnosti

NI NE SLUTITE ČEGA SVE IMA U KESICI ČAJA: Ovo vam se neće dopasti

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Živi organizmi ostavljaju mnogo stvari za sobom, uključujući i razne izlučevine, izmet i spoljne slojeve mrtvih tkiva, a svi sadrže jedinstvene DNK tragove.

Insekti nisu izuzetak. Od paukova do buba, beskičmenjaci ostavljaju iza sebe tragove čak i na lišću čajeva koje su jeli ili samo prešli preko njih.

Naučnici su otkrili tragove čak 1.200 različitih vrsta beskičmenjaka u samo 40 uzoraka osušenog čaja i bilja.


„Ono što me je zapravo iznenadilo je ogromna raznolikost koju smo otkrili“, kaže genetičar Henrik Krehenvinkel sa Univerziteta u Triru. „U jednoj kesici zelenog čaja otkrili smo tragove čak 400 vrsta insekata", razjasnio je Krehenvinkel.

Sveukupno, istraživači su iz uzoraka čajeva i bilja u prodavnicama u Nemačkoj detektovali tragove 3.264 vrste beskičmenjaka, uključujući i predatore, biljojede i parazite iz čitavog sveta, piše Kurir.

Pronašli su DNK tragove paukova, bubašvaba, vaški, muva, leptira, bogomoljki i mnogo drugih insekata.

 

Krehenvinkel i njegove kolege sumnjaju da je tolika raznolikost u tragovima zbog načina na koji se biljke prerađuju: biljke se melju i sitne DNK materijal iz svih delova polja u kojima se uzgajaju, što se meša sa biljnim materijalom koji se posle pakuje u kesice.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR