Glas Javnosti

NEOBIČAN PEŠAČKI MOST: Most u Londonu rotira se oko svoje ose kako bi propustio čamce

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

U istočnom Londonu postavljen je krajnje neobičan pešački most. Dizajnirao ga je Tomas Rendal Pejdž (Thomas Randall-Page) u okviru većeg projekta londonskog studija PUP Architects da se oživi nekadašnji viktorijanski dok na reci Lea.

Most je nazvan Cody Dock Rolling Bridge, nalazi se iznad malog kanala u pristaništu i napravljen je od čelika i hrasta otpornog na vremenske uslove. Autor ga je dizajnirao sedam godina i smatra da je jedinstven, jer se ovaj most kvadratnog oblika rotira oko svoje ose pomoću ručnih poluga kako bi propustio čamce.
Viktorijanski industrijski dizajn poslužio mu je kao inspiracija. Čelični zupci ugrađeni su u strane kanala i preko njih se kreću zupčanici koji pomeraju most. Sistem ima protivtežu i koristi gravitaciju umesto spoljnih izvora energije, prenosi portal Ekapija.

U izgradnji je korišćen neobrađeni hrast savijan na pari, pa se most estetski uklapa u brodograditeljsku prošlost ovog područja.
Ivice mosta obmotane su kablovima koji omogućavaju pomeranje. Zahvaljujući ručnom rotiranju most ne koristi struju i lako se može popravljati.
Rendal Pejdž ističe da je i inače fasciniran pokretom i tranformacijom u projektima. On je unutar obruča koji uokviruje most smestio otpadni čelični i betonski balast kako bi most bio uvek izbalansiran. Centar gravitacije se tako pomera horizontalno dok se pešački most težak 13 tona rotira.
Inače, čitav dok je nedavno ponovo napunjen vodom i autor očekuje da će se most zaista koristiti. U pristaništu će biti vezovi, a na kraju veliki suvi dok za popravku barži.

Davne 1871. godine ovo pristanište je izgradio Imperial Chemical Company, a 2009. godine napravljena je dobrotvorna organizacija koja će revitalizovati područje. Sada se ovde nalaze kafići i brojne galerije.
Tomas Rendal Pejdž navodi da će se most podizati jednom nedeljno, pa nije problem što je sistem rotiranja spor.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR