Glas Javnosti

NAJGORE PIĆE ZA JETRU: Ako već ne možete bez njega POKUŠAJTE DA SMANJITE NJEGOV UNOS!

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Jetra je organ koji prečišćava sve ono štetno što unosimo u sebi, a ako se u tome pretera, posledice mogu biti fatalne. Iako se mislilo da alkohol najviše oštećuje jetru, jedna studija pokazala je nešto sasvim drugačije.

Za razliku od alkohola za zaslađena gazirana pića ne postoji minimalna starost za konzumaciju, a radi se o pićima koja, prema novom istraživanju, uzrokuju više štete na jetri.

Zaključak su doneli zdravstveni stručnjaci sa Medicinskog univerziteta Boston, a objavljen je u časopisu Clinical Gastroenterology and Hepatology. Bazirali su ga na delu istraživanja koji se sprovodi od 1948. godine u gradu Framingemu u Masačusetsu, u sklopu takozvane Framinghamm Heart Study, i koja od tad proučava uticaj životnog stila (poput pušenja i ishrane) na zdravlje.

U novoobjavljenom zaključku naučnici ističu da su posmatrali učesnike od 2002. prosečne starosti od 63 godine i 48 godina. Nešto malo više od polovine učesnika bile su žene.

Učesnici su prijavljivali koliko često piju zaslađena gazirana pića, a stručnjaci su proučavali koliko je česta pojava nealkoholnog steatohepatitisa, odnosno masne jetre. Nealkoholna masna jetra može uzrokovati cirozu jetre, ali i benignije probleme poput povećane jetre što pak uzrokuje bolove.

Nealkoholni steatohepatitis može se sprečiti izbacivanje zaslađenih pića iz ishrane. Učestalom konzumacijom smatra se sve između jednom i više puta dnevno do jednom i više puta nedeljno.

Osobe koje povremeno piju zaslađena pića, a to podrazumeva jednom mesečno ili manje od jednom nedeljno, takođe su imale nešto više nakupljenih masti u jetri od osoba koje ne piju takva pića, piše Eat This.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR