Glas Javnosti

Nacionalni muzej žena u umetnosti ponovo se otvara nakon renoviranja od 67,5 miliona dolara

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Nakon nekoliko godina planiranja, pandemije, privremeno ponovno otvaranje i renoviranje vredno 67,5 miliona dolara, Nacionalni muzej žena u umetnosti (NMVA) u Vašingtonu, zvanično se ponovo otvara 21. oktobra, prikazujući rekonfigurisane galerije i prostore za događaje, kao i očišćenu spoljašnjost.

Ambiciozna nova izložba, „Nebo je granica“, poželeće dobrodošlicu posetiocima da se vrate u muzej. Izložba sadrži više od 30 ranije neizlaganih skulptura velikih razmera i impresivnih instalacija 13 živih umetnika, uključujući Rinu Banerdži, Šinik Smit i Ursulu fon Rajdingsvard.


Za prvu potpunu renovaciju muzeja otkako je otvoren 1987., cilj je bio da se „preispitaju izložbeni prostori, ali bez promene istorijskog otiska“, rekla je Suzan Fišer Sterling, direktorka NMVA više od 15 godina, u intervjuu.


Uz pomoć arhitektonske firme Sandra Vicchio & Associates iz Baltimora, nekada male galerije muzeja su otvorene i proširene - sa 20% više prostora - za "lakši protok i više veza između umetničkih dela", rekao je Sterling.

Sa fokusom na zagovaranje, važan deo misije NMVA, ponovo instalirana stalna kolekcija muzeja nastavlja tradiciju organizovanja po temama, od pejzaža do mrtvih priroda, umetnosti od vlakana, pa čak i nekoliko prostora fokusiranih na određene boje. („Hronologija na kraju postaje neprijatelj žena umetnica i umetnica u boji“, rekla je glavni kustos NMVA, Ketrin Vat u intervjuu, napominjući da ovi umetnici imaju tendenciju da budu natrpani pred kraj izložbi, „kada vas bole stopala i leđa. ”)


Mnoga novopostavljena dela iz stalne zbirke nikada ranije nisu viđena, nabavljena u proteklih nekoliko godina dok je muzej bio zatvoren. A da bi stvorili fleksibilniji izložbeni prostor za buduće izložbe - i podržali novu izložbu skulptura velikih razmera - arhitekte su ojačale zidove muzeja, od vrha do dna. „Sada možemo da visimo bilo gde na zidu“, rekao je Vat.

Možda najdramatičnija transformacija bila je gornjih spratova muzeja, koji sada ugošćuju nove galerije, salu za performanse i prostor za učenje. NMVA je takođe poboljšao svoju dostupnost, poboljšao svoje digitalne resurse i obnovio svoju istraživačku biblioteku, koja je sada otvorena za javnost.


Sterling je posebno uzbuđen zbog novog studijskog prostora za časove umetnosti u zajednici. „Ovo je prvi put da imamo prostor za izradu umetnosti“, rekla je ona. „Razumevanje umetnosti znači razumevanje načina na koji se stvari prave - i sada ovde postoji transparentna veza između izložbi, prostora za stvaranje umetnosti i obrazovanja.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR