Glas Javnosti

MISLIMO DA JE OGROMNI KOMARAC I UBIJAMO GA: Ovaj insekt je nešto sasvim drugo i BEZOPASAN je

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Leto donosi sunčane dane, ali i najezdu raznih insekata, od kojih su najnaporniji komarci.

Upravo zbog dosadnih komaraca, jedan drugi insekt doživljava veliku nepravdu: tipula. U pitanju je vrsta koja zaista podseća na džinovskog komarca, ali nema nikakve veze s letnjom krvopijom.

Društvenim mrežama kruži simpatičan apel da se tipule ne ubijaju.

- Ubijaš me a da nikome ne predstavljam opasnost, naprotiv ja sam pomoć. Ne sisam krv, ali se hranim nektarom cveća pomažući da se opraši. Sad kad me poznaješ molim te nemoj me ubiti, ako greškom uđem u tvoju kuću, isprati me vani, nemoj biti kao svi oni koji uništavaju ono što ne mogu razumeti - piše.

Tipule su veoma brojna familija insekata sa oko 15.000 opisanih vrsta rasprostranjenih širom sveta. Zbog svog izgleda se u našem narodu često pogrešno nazivaju muškim komarcima.
Međutim, radi se o potpuno drugačijoj grupi insekata koji se bitno razlikuju od komaraca prvenstveno po izuzetno izduženim ekstremitetima i velikim dimenzijama tela (od 7 – 50 mm).

Takođe, za razliku od komaraca ne hrane se krvlju. Vezani su za vodu i vlažna staništa, gde se odvija razviće larvi. Larve se hrane ili biljnom materijom u raspadanju ili su predatori drugih beskičmenjaka.

Odrasle jedinke se ne hrane. Predstavnici ove familije nisu od medicinskog značaja jer nisu vektori bolesti. U našoj zemlji je opisano oko 30 vrsta, piše Zavod za biocide i medicinsku ekologiju.

Zato - ne ubijajte tipule!

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR