Glas Javnosti
posta

STIGLI NOVI PODACI O VAKCINACIJI: Fajzer objavio koliko je doza potrebno deci mlađoj od PET godina

Svet
Autor: Glas javnosti

Farmaceutska kompanija Fajzer saopštila je da tri doze njene vakcine protiv bolesti kovid-19 deci mlađoj od pet godina pružaju dobru zaštitu.

Fajzer namerava da američkim regulatornim agencijama kasnije ove nedelje prosledi rezultate istraživanja.

Jedina grupa stanovništva u SAD koja još ne može da primi vakcinu protiv bolesti kovid-19 su deca mlađa od pet godina, kojih u SAD ima 18 miliona.

Američka Agencija za hranu i lekove (FDA) počela je evaluaciju podataka kompanije Moderna, koja želi da do leta ponudi dve dečije doze vakcine.

Fajzer je za dečiju dozu vakcine odredio deseti deo doze za odrasle, ali je tokom testiranja otkrio da dve doze nisu dovoljne za decu predškolskog uzrasta. Zato je kompanija deci od uzrasta od šest meseci do četiri godine tokom zimskog širenja soja omikron dala i treću dozu. Nju je primilo više od 1.600 dece.

Fajzer i njegov partner kompanija Biontek saopštili su da je treća doza imala efekta i da je kod dece podigla nivo antitela na nivo predviđen kriterijumima FDA za hitnu upotrebu.

Preliminarni podaci kompanija pokazuju da tri doze vakcine sprečavaju simptomatski oblik kovid-19 u 80 odsto slučajeva, ali su one upozorile na to da se proračun temelji na samo 10 dijagnoza do kraja aprila u grupi učesnika istraživanja.

Pravila istraživanja zahtevaju da je za formalno utvrđivanje efikasnosti potreban najmanje 21 slučaj, i Fajzer je saopštio da će proslediti dopunu čim bude dostupno još podataka.

Zdravstveni zvaničnici SAD saopštili su prošle nedelje da bi radi najbolje zaštite od novih sojeva korona virusa deca osnovnoškolskog uzrasta trebalo da prime dodatnu dozu vakcine isto kao i deca uzrasta od 12 godina pa naviše.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR