Za neke je hleb jednostavna osnovna namirnica, ali pravi ljubitelji ugljenih hidrata znaju da je on zapravo svestrana umetnost. Nekad je hrskav, nekad mekan, nekad kiseo, a nekad se topi u ustima – postoje bukvalno stotine različitih vrsta hleba, a kulinarski stručnjaci sa sajta TasteAtlas upravo su rangirali sto najboljih na svetu.
Kulture širom sveta razvile su različite načine pripreme ovog pečenog proizvoda, pa je lista mnogo raznovrsnija nego što biste očekivali. Na njoj se nalaze sve vrste – od bliskoistočnih pita i tankih somuna do klasičnih vekni s hrskavom korom. Ipak, iznad svih zasijao je jedan međunarodni simbol: naan s belim lukom i puterom, prenosi Time Out.
Ovo tradicionalno indijsko jelo obično se služi kao prilog uz obilne karije i peče se u vreloj tandir peći. Kada je ispečen, premaže se puterom i seckanim belim lukom – i eto savršenog, mekanog, slanog i aromatičnog zalogaja.
To nije bio jedini naan na listi – obični naan zauzeo je sedmo mesto, a naan sa sirom 52. TasteAtlas njegov ukus opisuje kao "jedinstven" i ističe da se u indijskoj kuhinji koristi već gotovo 700 godina.
Na drugom mestu našla se još jedna indijska đakonija – Amritsari kulča. TasteAtlas je opisuje kao "tanku pogaču punjenu krompirom, lukom, sirom i začinima… koja se obično posipa semenkama korijandera, listom svežeg korijandera i crvenom paprikom“. Slično je naan hlebu, ali s dodatnim punjenjem – što bi rekli, ako nešto dobro funkcioniše, ne treba ga menjati.
Treće mesto zauzeo je roti canai, još jedan tanki hleb povezan s Indijom, ali prema TasteAtlasu najviše poznat u Maleziji. Za njegovu pripremu testo se više puta presavija, tako da konačan proizvod ima slojevitu teksturu, meku unutrašnjost i hrskavu spoljašnjost.
Na odličnom 32. mestu našla se srpska lepinja.
Za ovaj naš klasik pišu da je reč o pogači s kvascem koja je mekana i sunđerasta, popularna širom Balkana, slična turskom pidu ili pitti. Obično se pravi od brašna, vode, soli i kvasca. Kada se testo pripremi, peče se u rerni na visokoj temperaturi.
Dalje kažu da se ova pogača najčešće koristi kao podloga za ćevape – male kobasice od mlevenog mesa koje imaju gotovo kultni status na Balkanu. U poređenju sa svojim rođakom, somunom, lepinja je nešto čvršća i manje aromatična. Somun takođe ima mekšu teksturu i jače se topi u ustima nego obična lepinja.
Na 103. mestu našla se srpska proja, a 125. mesto zauzela je česnica.
Evo deset najboljih hlebova na svetu prema TasteAtlasu.
Glas javnosti /U01S