Glas Javnosti
posta

Ljudski znoj nema miris a zbog čega osećamo neprijatan miris kada se oznojimo?

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Zbog svoje vlažnosti i toplote, ljudski pazuh predstavlja savršeno mesto za taloženje bakterija. Onog trenutka kada neke bakterije dođu u kontakt s ljudskim znojem, stvara se neprijatan miris.

Den Bavdon, stručnjak Univerziteta “Jork” u Engleskoj, otkrio je da bakterija, dok prodire u znoj, stvara molekule tioalkohola, čiji se miris može uporediti s mirisom luka i mesa. Kada ovi molekuli isparavaju iz znoja, dolazi do širenja neprijatnog mirisa. Zato su Bavdon i njegov pomoćnik i profesor mikrobiologije na Univerzitetu “Jork” Gavin Tomas željeli da ustanove koliko molekula tioalkohola proizvodi svaka vrsta bakterije. Zaključili su da je Staphylococcus hominis jedna od najgorih, a rezultate svog istraživanja iznijeli su na Godišnjoj konferenciji društva za opštu mikrobiolgiju u Birmingemu. 

Ovi naučnici veruju da će njihovi rezultati doprineti proizvodnji dezodoransa koji će uspeti da reši ovaj problem tako što će sprečiti bakterije da proizvode molekule tioalkohola. Ipak, pre nego što se ovakav dezodorans nađe u upotrebi, naučnici moraju biti sigurni da ne postoje i neki drugi molekuli koji izazivaju neprijatan miris.

(Glas javnosti/haber.ba)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR