Glas Javnosti

Lisice kao kućni ljubimci: Da li su naši preci njih gajili?

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Naučnici su bili iznenađeni kada su pronašli lisicu zakopanu u ljudskom grobu starom 1.500 godina

Naši preci su možda držali lisice kao kućne ljubimce mnogo pre nego što su domaći psi došli na scenu, pokazalo je arheološko istraživanje u Južnoj Americi.

Nalazi su pokazali da su se lisice poštovale do te mere da su bile sahranjivane pored njih.

Naučnici su bili iznenađeni kada su pronašli lisicu zakopanu u ljudskom grobu starom 1.500 godina u Patagoniji u Argentini i smatraju da je najverovatnije objašnjenje da je lisica bila veoma cenjen saputnik ili kućni ljubimac.


DNK analiza pokazuje da je životinja večerala sa praistorijskim lovcima sakupljačima i nalazila se unutar njihovog staništa. Ista vrsta lisice pronađena je u mnogo starijem grobu u drugom delu Argentine pre skoro deceniju. Možda je i ona bila i kućni ljubimac, ali njena ishrana nije analizirana.

Lisica, koja nosi naučni naziv, Dusicion avus, bila je srednje veličine i teška 10-15 kilograma. Izumrla je pre oko 500 godina, nekoliko stotina godina nakon što su domaći psi stigli u Patagoniju.

Istraživanje je sprovedeno u saradnji sa dr Sintijom Aban sa Instituta za evoluciju u Mendozi, u Argentini i objavljeno u časopisu "Rojal sosajati open sajens".


Glas javnosti/U01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR