Glas Javnosti

LAZARICA JE NAJRAZMAŽENIJI BELOGLAVI SUP U SRBIJI! Navikla je da jede samo iz ljudske ruke

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Dok je još bila mala ispala je iz gnezda i upala u reku Trešnjicu. Meštanin ju je spasao, a čuvar Laza ju je oporavljao u podrumu svoje kuće.

Najviše beloglavih supova na teritoriji Srbije nalazi se u Specijalnom rezervatu prirode Uvac i u kanjonu Trešnjice.

Fondacija za zaštitu ptica grabljivica je sačinila program mera zaštite beloglavog supa 1991. godine i danas je kolonija ovih ptica grabljivica uvećana za više od 20 puta i spasene se izumiranja.Jedan od retkih markiranih beloglavih supova u rezervatu Trešnjica je sup Lazarica. Ona je imala nesrećno detinjstvo. Dok je još bila mala ispala je iz gnezda i upala u reku Trešnjicu. Meštanin ju je spasao, a čuvar Laza ju je oporavljao u podrumu svoje kuće, jer u Trešnjici nema uslova za zbrinjavanje ptica. Fondacija se zainteresovala za ovu pticu i njen oporavak. Odlučili smo da obeležimo Lazaricu satelitskim odašiljačem kako bi što bolje upoznali potrebe supova na ovom lokalitetu i pomogli da i ovde oporavimo koloniju - kažu u Fondaciji za zaštitu ptica grabljivica, a prenosi RINA.

Lazarica je puštena početkom septembra prošle godine na Međunarodni dan zaštite lešinara. Neuslovno držanje uticalo je da je Laza zapravo razmazio Lazaricu i ona je odbijala da sarađuje i integriše se u jato divljih ptica sa Trešnjice. Po puštanju sve vreme je bila sama na hranilištu i čekala Lazu da dođe da je nahrani.

- Zabranili smo Lazi da je hrani da vidimo da li će promeniti ponašanje i Lazarica je odletela do Кadinjače u oktobru gde je u selu Zlodol povredila jednu stariju ženu uverena da će od nje dobiti hranu - ističu u Fondaciji.

Čuvari rezervata Uvac su uhvatili Lazaricu i preneli je u kavez za supove na Uvcu. Cilj je bio da Lazarica ostvari komunikaciju sa drugim supovima u kavezu da bi mogla da se integriše u jato divljih supova.

- Pre nekoliko dana taj beloglavi sup pobegao je iz kaveza na Uvcu i svaki dan se može uočiti na hranilištu. Ono što nas raduje jeste što se vidi određeni pomak jer se jedinka viđa u društvu sa drugim supovima, nadamo se da će se konačno prilagoditi. Zbog neprimerenog ponašanja Fondacija za zaštitu ptica grabljivica skinula je Lazarici satelitski odašišljač, ali njeno kretenje će se i dalje pratiti preko video-nadzora - rekao je Steva Radovanović čuvar zaštićenog područja na Uvcu.

Кolonija beloglavih supova na Uvcu je druga po veličini u Evropi, a veća se nalazi samo u Španiji. Iako su i mladunci poprilično krupni, to su izuzetno nežne i krhke jedinke što pokazuje i podatak da samo deset odsto mladih doživi polnu zrelost. Najčešće za njih bude koban prvi let, kada još uvek nespremni pokušavaju da polete iz gnezda sa litice.

- Do pete godine oni se ponašaju kao pravi tinjedžeri, obilaze svet i svuda lete. Кad dostignu polnu zrelost pronalaze partnera i sa njim ostaju čitav život. Ukoliko se jednom od njih nešto desi ne pronalaze drugog i ostaju sami. Prema podacima koje smo dobili na osnovu monotoringa 62 odsto njih se vraća u svoju koloniju, ovde na Uvac i tu svijaju gnezdo, dok se 38 odsto „skući“ u nekoj drugoj koloniji - izjavio je Radovanović.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR