Glas Javnosti

KRAĐA NOVCA PREKO APLIKACIJA: Proverite da li ih imate u telefonu!

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Čak 639 bankarskih aplikacija su meta napada 10 najozloglašenijih trojanaca.

Neke naizgled bezazlene aplikacije koje su dostupne na Google Play prodavnici, u sebi kriju maliciozne kodove, a cilj im je krađa bankarskih podataka korisnika, piše Smartlife sajt.

Izveštaj kompanije Zimperium je široj javnosti izneo zabrinjavajuće detalje. Naime, deset najopasnijih trojanaca, koji targetiraju mobilno bankarstvo, ciljaju čak 639 finansijskih aplikacija, koje zajedno imaju preko milijardu preuzimanja na Google Play prodavnici.

Ovi trojanci se kriju iza aplikacija koje se predstavljaju kao igre ili alatke za produktivnost, ne bi li se ušunjali na zvaničnu prodavnicu, kao i na telefone žrtava.

Nakon što inficiraju uređaj, trojanci obmanjuju korisnike tako što prikazuju lažnu stranicu za prijavu preko autentičnih stranica i preuzimaju podatke potrebne za ulazak u bankarski nalog svojih žrtava. Zlonamerni softver takođe prati obaveštenja pametnog telefona, ne bi li presreo poruke potvrde transakcije, a takođe je u stanju da zloupotrebi i usluge pristupačnosti na uređajima i izvrši radnje kao korisnik telefona.


Koga najviše ciljaju

Sjedinjene Američke Države su na vrhu liste sa 121 ciljanom aplikacijom. Sledi Velika Britanija sa 55 aplikacija, Italija sa 43, Turska sa 34, Australija sa 33 i Francuska sa 31.

Zimporium je predstavio listu 10 najopasnijih trojanaca, a najozloglašeniji se zove Teabot i cilja čak 410 od 639 bankarskih aplikacija, među kojima je BBVA ona koju najveći broj trojanaca cilja.

Kako se zaštiti

Pošto su ovi trojanci skriveni u aplikacijama koje su dostupne u zvaničnoj Android prodavnici, morate biti na oprezu i izbegavati aplikacije koje dolaze iz nepouzdanih izvora. Bitno je i da često ažurirate svoj uređaj, ne bi li dobili najnovije sigurnosne zakrpe.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP