Glas Javnosti

KORISNI SAVETI KOJI ĆE VAS PODIĆI IZ PEPELA : Grčki filozofi su imali odlične mudre izreke koja vraćaju veru!

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Teška vremena i teške situacije se ne mogu izbeći, ali se definitivno mogu nositi sa njima. Stoička filozofija daje mudre smernice i zdrave načine da se nosite sa teškim vremenima.

Starogrčka filozofija stoika zasniva se na razvoju vrline i snage karaktera u cilju prevazilaženja životnih problema. Ono što stoici najviše cene je smirenost, hrabrost i sloboda.

1. Svest o vrednosti
Postati svesni naših osnovnih vrednosti i pokušati da živimo po njima može nam pomoći da pronađemo smisao za pravac i smisao života. Živeti ispunjen i uspešan život znači pronaći svoj jedinstveni i istinski poziv.

2. Mi nemamo potpunu kontrolu nad ničim osim svojim voljnim postupcima i mislima
Stoicizam se zasniva na fokusiranju naše pažnje i truda samo na one stvari koje možemo kontrolisati, a ignorisanje svega ostalog. Saznanje da smo dali sve od sebe u datim okolnostima vodi mirnom prihvatanju bilo kakvih događaja.

3. Pristup
Kao što stoici kažu: "Ne uznemiravaju nas same stvari, već sudovi o njima." Naši emocionalni životi oblikovani su našim vrednostima i presudama. Ali možemo se osloboditi negativnih emocija poput besa i mržnje tako što ćemo naučiti da ispravno tumačimo ono što se dešava.

4. Zaustavite se i duboko udahnite
Jake emocije nas mogu naterati da zaboravimo da postoje i druge tačke gledišta o situaciji. Dakle, bes nije ništa drugo do privremeno ludilo sa potencijalno dugoročnim posledicama. Vremenom svaka emocija gubi svoju snagu. Odlaganjem odluka za kasnije, izbegavamo da postanemo žrtva trenutne reakcije na ono što se dešava.

5. Kognitivno distanciranje
Kognitivno distanciranje je sposobnost da odvojite svoje vrednosne sudove od činjenica. Objektivni opis događaja je osnova drevne stoičke psihoterapije. Objektivna procena stvarnosti sprečava da nas emocije slome.

6. Pravljenje planina od krtičnjaka
Kada smo zabrinuti, skloni smo da precenimo i verovatnoću i nivo pretnje ili opasnosti. Ako se osoba suoči sa stvarnim problemom, ona postaje fiksirana na svoju nesposobnost da se nosi sa njim i počinje da oseća da problem izmiče kontroli.

Odličan način da se smiri um ovde je da svesno smanjite nivo pretnje zamenom fraze "Šta ako se ovo desi?" na "Šta da radim u vezi s tim?", "Pa šta ako se ovo desi?" i "Nije smak sveta". Odvajanje vaših vrednosnih sudova od činjenica pomoći će vam da smanjite nivo anksioznosti.

7. Negativna vizualizacija
Stoički filozofi preporučuju da zamišljamo situacije u kojima smo izgubili stvari koje cenimo. Ovo će nas naterati da cenimo ono što već imamo. Umesto da žudimo za onim što nemamo ("tuđa trava je uvek zelenija"), treba da naučimo da izrazimo zahvalnost za stvari koje već imamo.

Glas javnosti/Sensa

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR