Glas Javnosti

Koji prst je duži? Odnos kažiprsta i prstenjaka otkriva tamnu stranu ličnosti

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Naučnici sa Univerziteta u Bazelu i Univerziteta medicinskih nauka Kermanšah nedavno su objavili studiju koja baca novo svetlo na vezu između dužine prstiju i ponašanja pojedinca.

Studija, koja je obuhvatila 80 učesnika podijeljenih u dve glavne grupe - osobe sa kliničkom dijagnozom i zdrave osobe, istraživala je kako se razmera dužine kažiprsta i prstenjaka, poznat kao 2D:4D, razlikuje među ovim grupama.


Učesnici sa kliničkom dijagnozom pokazali su statistički značajno niže odnose 2D:4D, što ukazuje na visoke prenatalne koncentracije testosterona i niske koncentracije estrogena. Ovi nalazi su posebno zanimljivi jer su u skladu sa ranijim istraživanjima koja sugerišu da bi ovaj omjer mogao biti pokazatelj različitih osobina ličnosti i ponašanja.

Naučnici su takođe otkrili da niža razmera 2D:4D može biti povezan sa većim takmičarskim učinkom među profesionalnim sportistima, kao i sa crnim trijadama ličnosti - kombinacijom makijavelizma, narcizma i psihopatije. Ove osobine mogu biti korisne za postizanje materijalnog uspeha u životu, ali često dolaze uz visoku cenu u vidu agresivnog ponašanja i manipulacije.


Studija je takođe pokazala da muškarci sa nižiom razmerom 2D:4D mogu biti skloniji psihopatskim radnjama. Ovaj zaključak ukazuje na to da bi odnos dužine kažiprsta i prstenjaka mogao biti jedan od najmoćnijih bioloških markera formiranih u prenatalnoj fazi.

Australijski psiholog Piter Džonason, pozivajući se na ove nalaze, vidi filmskog heroja Džejmsa Bonda kao savršen primer osobe sa visokom razmerom 2D:4D. Bond je često predstavljen kao šarmantan i privlačan, ali istovremeno beskrupulozan u ostvarivanju svojih ciljeva.


Iako je ova teorija još uvek predmet naučnih istraživanja i rasprava, njen potencijal za razumevanje kompleksnih veza između našeg biološkog razvoja i ponašanja u odraslom dobu je nemerljiv. Ovo istraživanje pruža uvid u to kako naizgled nebitne fizičke karakteristike mogu imati dubok uticaj na naš život i interakcije sa drugima.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR