Glas Javnosti

Kinezi masovno prodaju Ajnštajnov mozak?

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Nesvakidašnji proizvod za "unapređenje mozga" koji se marketinški predstavlja kao "Ajnštajnov mozak" postao je viralan na kineskoj onlajn platformi za kupovinu, Taobao.

Kupci tvrde da su im obećane neverovatne kognitivne sposobnosti nakon uplate simbolične naknade, slične mozgu čuvenog teoretskog fizičara Alberta Ajnštajna.

Reklama za proizvod navodi: "Naš proizvod je virtuelan. Nakon uplate, sve što treba da radite je da sačekate da postanete pametni. Obično, nakon jedne neprospavane noći, otkrićete da se Ajnštajnov mozak već razvio u vašoj glavi."


Sa cenama koje se kreću od 0,1 do jednog juana (10 američkih centi), više od 120.000 kupaca privukla je ova jedinstvena "moždana" ponuda, na kojoj dominira lik Ajnštajna.

Jedan od kupaca je izjavio: "Veoma je efikasan. Nakon testiranja, primetio sam da sada mogu rešavati sve probleme na ispitu. Možda se može smatrati psihološkom utehom, ali deluje."


Međutim, mnogi su skeptični i izražavaju ironične komentare. "Shvatio sam da sam bio glup nakon kupovine. Očekivano, sada sam postao pametan", napisao je jedan kupac. Drugi se šali: "Sada lako rešavam zadatke sa sabiranjem i oduzimanjem do 10."

Psihološki konsultant, Čen Zhilin, opisuje "Ajnštajnov mozak" kao proizvod dizajniran da pruži utehu i upravlja emocijama. "Ova vrsta jednostavnog i jeftinog emocionalnog iskustva je način da se opustite i zabavite u društvu koje se brzo kreće", dodao je Čen.


Ova neobična pojava pridružuje se nizu čudnih proizvoda koji su stekli popularnost među mladima u Kini, uključujući i uslugu podrške za "časkanje" sa ljudima koji pate od "ljubavnog mozga" i "studentski toalet papir" sa ispisanim sadržajem ispita u nadi da će studenti učiti dok vrše nuždu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR