Glas Javnosti

KAO DA JE OD ZLATA: Najskuplja šoljica kafe na svetu košta 310 EUR!

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Ako ste pravi ljubitelj kafe, verovatno vam ne smeta da uložite malo više truda da popijete onu "savršenu": možda ćete duže šetati do određene kafedžinice zato što ima kvalitetnu kafu, možda tačno znate kakva zrna želite i spremni ste i da platite malo više, samo da bi napitak bio što bolji. Međutim, da li biste dali preko 300 EUR za jednu šolju kafe, koja dolazi sa Dalekog istoka?

Trenutno najskuplja kafa koja se može pronaći u Engleskoj, u londonskom kafiću "Šot" (Shot) košta čak 265 funti (310 EUR) po šoljici. U pitanju su zrna "tipika", kvalitetnije verzije zrna arabike i mogu da se naruče kao espreso, makijato, moka, amerikano, kapućino ili late.
Zrna se uvoze sa imanja Nakajama sa ostrva Okinava u Japanu, koje pripada "plavoj zoni" i poznato je kao "ostvro večne mladosti", jer stanovnici ovog dela Japana često imaju izuzetno dug životni vek.

Da li je upravo to opravdanje za ovoliku cenu šoljice kafe? Je li zbog toga kilogram ovih specijalnih zrna košta 1.730 EUR (bez troškova transporta)? Da li ova zrna možda čak imaju neka svojstva koja bi nam produžila život?
Nažalost, odgovor je ne.
- Retkost se očigledno uvek traži u kafi, a većina fensi kafa koje ljudi piju je samo tip arabika. Tipika, koja se ovde koristi, nije najtraženija sorta, nikada ranije nisam video tako skupu tipiku, što sugeriše da vrednost proizilazi iz činjenice da se uzgaja u Japanu - rekao je šampion barista Maksvel Kolona-Dešvud za Dejli mejl.
Ovo je verovatno zato što Japan nema klimu pogodnu za uzjaganje kafe, te su zrna koja mogu uspešno da rastu vrlo dragocena, što doprinosi faktoru ekskluzivnosti.
Prema baristima koji rade u "Šotu", kafa se navodno naručuje "dva do tri puta nedeljno" i najčešće je naručuju "pravi ljubitelji kafe".
Kolona-Dešvud je dodao da je ovo najskuplja kafa koju je ikada video, objašnjavajući da se ova skupa, kolekcionarska zrna kafe obično prodaju u kesama, a ne za pojedinačne lokale.


Glas javnosti/ A03S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR