Glas Javnosti

KAKO SKOCKATI DNEVNU SOBU? Pet pravila za uređenje

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Životno okruženje može da ima direktan uticaj na vaše opšte blagostanj, pa je važno da napravimo dom koji će biti uravnotežen. Najbolje je početi od sobe u kojoj provodimo najviše vremena tokom dana - dnevne sobe.

Dnevne sobe su dizajnirane za različite svrhe, neke su udobna mesta za opuštanje nakon dugog radnog dana, druge su za okupljanje...
Uređenje dnevne sobe
- Kaže se da je dnevna soba mesto življenja. Često se nalazi bliže ulaznim vratima, to je prostorija koja je više okrenuta prema javnosti u vašem domu za razliku od spavaće sobe ili kuhinje, tako da boje i raspored to treba da odražavaju - objašnjava dizajnerka Anjia Čo, prenosi Magazin Novosti pisanje Goodhousekeeping.


Unesite pet elemenata
Feng šui koristi pet elemenata - zemlju, drvo, vatru, metal i vodu - da opiše fizički i energetski svet oko nas.
- Važno je uravnotežiti pet elemenata da biste stvorili harmonično okruženje. To možete postići svojim dekorom ili suptilno drugim načinima. Na primer, umesto da se odlučite za crvenu boju, razmislite o korišćenju simbola crvene, od životinjskih otisaka do trouglastih oblika da biste predstavili element vatre u vašoj dnevnoj sobi.
Pažljivo birajte boje, teksture i oblike
Iako uvek treba da idete za bojama koje vas prirodno privlače, postoji veliki broj paleta, u rasponu od toplih neutralnih do oštrih sivih, koje savetuju stručnjaci za feng šui. Osim toga, postoje određeni oblici i teksture na koje treba da obratite pažnju pri izboru nameštaja.


Zemlja: niski, kvadratni ili pravougaoni nameštaj za uzemljenje prostora, topli zemljani tonovi poput braon, zlatne, žute i gline, geometrijski obrasci, grnčarski i porcelanski materijali.
Drvo: visoke, vertikalne linije, nijanse zelene, botanički i cvetni obrasci, žive biljke, visok nameštaj.
Vatra: oblici trougla, kožni materijali, životinjski otisci, osvetljenje i sveće, šiljasti predmeti i apstraktna umetnost.
Metal: okrugli oblici i lukovi, metalik boje u rasponu od belih tonova do srebrne ili sive, svetlucave tkanine, i šare krugova.
Voda: nepravilni i zakrivljeni oblici, iridescentni i reflektujući materijali ili tkanine.
Pozicija kauča
Ako je moguće, pokušajte da zadnja strana kreveta u dnevnoj sobi ne bude okrenuta ka ulazu u dnevnu sobu. Idealan raspored nameštaja je onaj gde, dok ulazite u prostor, možete da vidite kauč ili fotelju. Na ovaj način, osoba koja sedi na sofi oseća se zaštićenije od ljudi koji dolaze iza nje.
Osvetljenje
Osvetljavanje enterijera zahteva ravnotežu. Iznenadili biste se koliko loše osvetljena soba može da umanji vaše raspoloženje. S druge strane, ako je soba previše svetla, to može da bude uznemirujuće. Tako da, potrudite se da pronađete svoj balans.


Koristite biljke kao dekor
- Biljke unose drvene elemente u prostor. One donose rast i vitalnost. Drugim rečima, udahnu život sobi - objašnajva Čo. Preporučuju se biljke sa zaobljenim listovima, a ne bilo šta oštro ili sa šiljatim vrhovima.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR