Glas Javnosti

KAKO NA FEJSBUKU MOŽETE DA OSTANETE BEZ PROFILA

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Opreza na internetu nikada dovoljno, pa korisnici uvek moraju da paze kako ne bi kliknuli na neki pogrešan link, pa čak i ako on dolazi od njihovih prijatelja ili rodbine.

Na najpopularnijoj društvenoj mreži na svetu vrebaju razne opasnosti pa korisnici uvek moraju da budu oprezni prilikom kliktanja na linkove, komunikacije s nepoznatim osobama, a pogotovo dogovaranjem kupovine i prodaje, i preko Facebooka i uopšte na internetu. Jedna od prevara koja je ranije bila česta, a pokazala se prilično delotvornom odnosi se na lažne informacije o nečijoj smrti.


Takve linkovi, s naslovima poput "vidi ko je umro" ili "nećeš verovati ko je umro", objavljuju se kao statusi ili se šire u privatnim porukama, a kako se u njima ne spominje ko je umro, korisnici često niti ne razmišljajući kliknu na njih. Tada počinju njihovi problemi jer se na takav način šire virusi, može doći do prevare, krađe podataka i slično.

Takva prevara je ponovno aktuelna na Facebooku i trenutno su na udaru australijski korisnici, ali svakako je potrebno da budete oprezni u slučaju da slični linkovi počnu da se šire na drugim teritorijama.

Nakon što korisnici na Messengeru dobiju poruku "vidi ko je umro", moraju da kliknu na link koji vodi na stranicu na kojoj se navodi da, ako želite da pročitate vest, potrebno je da upišete svoje korisničko ime i lozinku s Facebooka. Time ih, naravno, predajete prevarantima, a u istom trenutku korisnici koji upišu te podatke odjavljuju se s Facebooka i više nemaju pristup svom profilu. Takođe, na ovaj način dolazi i do preuzimanja malicioznog programa koji može da prati korisnike i krade njihove osetljive podatke.

Problem zbog kojeg je ova prevara uverljiva jeste u tome što, nakon što neko nasedne na nju, ista poruka se šalje preko Messengera osobama s njihove liste kontakata, pa oni neoprezniji primaoci neće ni razmišljati o potencijalnim opasnostima jer im poruke dolaze od prijatelja ili rodbine.


Ono što je potrebno da korisnici znaju je da nikada ne smeju da upisuju svoje podatke s Facebooka kako bi pročitali neku vest koju su dobili preko linka i moraju dobro da razmisle pre nego što otvore takve linkove.

Ova pravila ne važe samo za Facebook, već i za sve servise, platforme i slično koje koristite na internetu. Oprez uvek mora da bude prisutan, a posebno u situacijama u kojima morate da upisujete svoje lične podatke.

Glas javnosti/B01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR