Glas Javnosti

JERIHONSKA RUŽA: Jedinstvena kao osušena, a kad je u vodi otvara prelep cvet (VIDEO)

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Poznata i biljkom uskrsnuća jer je jedna od retkih koje mogu da prežive isušivanje.

Anastatica hierochuntica ili jeriho ruža, potiče iz zapadne Azije i pripada porodici „slačica“ (Brassicaceae). Reč je o sivoj biljci koja uvija svoje grančice i čuva seme u unutrašnjosti, naročito tokom sušne sezone. Formira kuglu koja se otvara samo kada je biljka navlažena. U obliku kugle može da preživi decenijama, a nakon vlaženja postaje zelena i dostiže širinu od 30 centimetara - prenosi Agroinfo.rs

Prepoznatljiva je po belim cvetovima. Afričko-američki spiritualisti koriste je tokom ceremonija blagostanja, a santeristi kao duhovnu ponudu bogu groma i munja. Katoličke porodice često daruju Jeriho ružu kako bi cvetala uoči Božića i Vaskrsa.

Kako se gaji?
Nije teško voditi računa o Jerihonskoj ruži. Možete dozvoliti da se u potpunosti osuši i ponovo će biti kao nova kada je stavite u vodu. Ukoliko često zaboravljate da zalijete cveće i neretko vam se događa da biljke propadnu zbog neredovnog zalivanja, onda je ovo pravi cvet za vas. Jedino što nikako ne bi trebalo da uradite jeste da je ostavite predugo u vodi, jer to može da dovede do truljenja. Jeriho ruža je veoma dugovečna i prenosi se sa generacije na generaciju u porodicama.

Sađenje ruže
Kada kupite Jeriho ružu, verovatno će izgledati kao smeđa, osušena kugla od mahovine. Ima korenje, ali zapravo ga ne treba pričvrstiti, pa nije potrebno tlo. Biljka je više kao hidroponika.
Da biste je zasadili, koristite posudu bez drenažnih rupa. Napunite je kamenčićima ili šljunkom i sipajte vodu tek toliko da kamenčići budu potopljeni. Spustite ružu tako da korenje dodiruje vodu. Postavite je na mesto gde dopire indirektno svetlo.

Savet: Koristite destilovanu vodu ili vodu koja je prethodno stajala, kako bi se neutralisale bilo kakve hemikalije. Vodu menjajte svakodnevno, ali i pobrinite se za to da u toku dana biljka bude i bez vode. Na svakih nekoliko nedelja pustite biljku da se u potpunosti osuši.

Temperatura
Biljka ne treba da bude izložena ni prevelikoj toploti, ni prevelikoj hladnoći. Sobna temperatura je odgovarajuća, ali vodite računa o strujanju vazduha. Jerihonska ruža je osetljiva na ekstremne promene temperature.

Svetlost
Odgovara joj indirektan izvor svetlosti. Iako je reč o pustinjskoj biljci, ne prija joj neprestana izloženost jakom svetlu.

Obrezivanje
Ovoj ruži, poznatoj i kao pustinjska ruža, nije neophodno obrezivanje. Ipak, možete da koristite makaze za uklanjanje neživih vrhova koji ostaju suvi nakon hidriranja biljke. Na taj način ruža će uvek izgledati sveže.

Koliko vremena je potrebno da se Jerihonska ruža otvori?
Ukoliko je postavite u mlaku vodu, ruža može da se otvori za četiri sata. Ipak, u zavisnosti od stanja biljke, nekad njeno otvaranje može da potraje i nekoliko dana.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR