Glas Javnosti

JEDAN OD AMERIČKIH SIMBOLA: Kako je nastao hot dog?

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Dok mnogi Amerikanci danas pale roštilj kako bi proslavili 4. jul, Dan nezavisnosti, gotovo nezaobilazna hrana je skromni hot-dog.

Ako postoji neka hrana koja predstavlja „amerikanu“, onda su to viršla i pecivo, koji se prodaju na svakoj bejzbol utakmici i dostupni su u prodavnicama pored puta, od Karoline do Kalifornije.

Ova hrana nastala je kada su SAD počele da se spajaju 1860-ih nakon Američkog građanskog rata i stvaraju svoj novi identitet. Međutim, pravi dom hot doga nalazi se na šetalištu na Koni Ajlendu u Njujorku.


Zabavni park u Bruklinu na plaži je mešavina kiča i porodične zabave: njegova drvena šetališta i zlatni pesak su prepuni luna parkova, igrica i restorana koji služe za Njujorčane više od veka.

Na uglu avenije Surf i Stilvel nalazi se natpis „Nathan’s Famous” i ova reklama „Ovo je original: Svetski poznati hot dogovi od 1916. godine“.

Ipak, samo dva bloka dalje, sa drugog znaka pored istorijskog tobogana Siklon tvrdi se: „Feltman’s sa Koni Ajlenda: Originalni hot dog – 1867. godine“.

Prema rečima istoričara Majkla Kvina, rođenog u Bruklinu, nemački imigrant po imenu Čarls L. Feltman služio je hot dogove duž ove plaže decenijama pre nego što je Nejtanov posao otvoren.

Feltman je došao u SAD 1856. Kao i mnogi nemački imigranti u to vreme, poneo je sa sobom naklonost prema viršlama i kobasicama koje su bile uobičajene u njegovoj domovini.

Po profesiji pekar, Feltman je otvorio pekaru u Bruklinu 1865. godine i zarađivao za pristojan život isporučujući pite preduzećima na Koni Ajlendu, dok je sa strane prodavao školjke.

Kako su novootvoreni Koni Ajlend i Bruklinska železnica doveli mnogo više ljudi na more sa Menhetna kasnih 1860-ih, kupci su rekli Feltmanu da žele da jedu toplu hranu, a ne hladne školjke, kaže Ričard F. Snou, bivši urednik „American Heritage“ magazina.


Tako je 1867. Feltman pozvao kolara koji je prvobitno napravio njegova kolica i zamolio ga da ih izmeni. Zanatlija je sagradio mangal na ćumur po meri za kuvanje viršli i metalnu kutiju za zagrevanje hleba.

Tog leta, dok se veći deo nacije oporavljao od građanskog rata, Feltman je gurao svoja prilagođena kolica gore-dole po pesku na Koni Ajlendu, prodavši skoro 4.000 „crvenih vrućih s Koni Ajlenda“ u dugoj kifli po ceni od jednog centa.

Upravo je ta kifla (viršle tako nisu bile servirane u Nemačkoj), učinila da se kobasica lako jede na plaži. Termin „hot-dog“ još nije bio skovan, ali se Feltmanov američki specijalitet na plaži pokazao kao sjajan uspeh.

Godine 1871. Feltman je zakupio malu parcelu na obali mora u Zapadnoj 10. ulici i otvorio restoran pod nazivom „Feltmanov okeanski paviljon“. Sa uspehom je usledila ekspanzija, a na prelazu veka, Feltmanova skromna kolica prerasla su u punu imperiju koja se proteže kroz ceo blok – zajedno sa devet restorana, rolerkosterom, vrteškom, balskom dvoranom, bioskopom na otvorenom, hotelom, pivskom bašta, kupatilom, paviljon i alpskim selom koje je nekada ugostilo američkog predsednika Vilijama Hauarda Tafta.

Prema Šeron Sic i Stjuartu Mileru, autorima knjige „The Other Islands of New York City“, Feltman je čak ubedio Endrua Kalvera, predsednika Prospekt Parka i Koni Ajlend Rejrodua da produži red vožnje svoje nove železnice kako bi kupci mogli da ostanu kod Feltmana na večeri.

Na svom vrhuncu, Feltman je uspeo da proizvede do 40.000 hot dogova dnevno, kao i večere sa morskim plodovima.

Feltman je umro 1910. kao bogat čovek. Njegova kompanija, kojom su do tada upravljali njegovi sinovi Čarls i Alfred, zapošljavala je više od 1.000 ljudi, a do 1920-ih „Feltman’s“ se smatrao najvećim restoranom na svetu.


Usred ovog procvata ranog 20. veka, porodica Feltman je angažovala poljskog imigranta po imenu Nejtan Handverker čiji je posao bio da reže kifle.

Lojd Hendverker (Nejtanon unuk) u svojoj knjizi „Slavni Nejtan“, piše da je Handverker ponekad spavao na podu u kuhinji kod Feltmana da uštedi novac.

Zatim je 1916. godine, naoružan kreditom od 300 dolara i receptom porodice svoje žene, Handverker otvorio sopstvenu radnju samo nekoliko blokova dalje od svog starog poslodavca.

Handverker je shvatio da treba da se dopadne masama, pa je prodavao svoje viršle za pet centi, potkopavajući Feltmanove, koji su tada naplaćivali 10 centi svoj proizvod.

Nakon Velike depresije i Drugog svetskog rata, porodica Feltman je na kraju prodala svoj posao 1940-ih. Novi vlasnici su se brinuli o poslu čiji je slogan nekada bio „ugostitelji za milione“ pre nego što su zauvek zatvorili svoja vrata 1954. godine.

Prvi put u više od pola veka, „Nathan’s“ je bio jedini hot-dog na koga se moglo računati na šetalištu Koni Ajlenda.

„Moj deda je rekao da mu je uvek bio draži kvalitet Feltmanovog od Nejtanovog specijaliteta“, kaže istoričar Kvin.

Iako se Kvin nije rodio dovoljno rano da prob  originalne Feltmanove hot-dogove, priče njegovog dede o „ljutim“ sa Koni Ajlenda ostale su sa njim.

Kvin i njegova dva brata odrasli su u južnom Bruklinu, a Koni Ajlend je bilo njihovo igralište. Kao dete, Kvin je sanjao da otvori posao sa svojom braćom i sestrama, ali kada je njegov brat Džimi preminuo u Svetskom trgovinskom centru 11. septembra, on i njegov brat Džo odlučili su da odaju počast Džimiju oživljavanjem Feltmanovog brenda.


Na sreću, Kvinov deda je bio dobar prijatelj sa bivšim zaposlenim koji je pravio Feltmanove hot-dogove i on mu je dao originalnu mešavinu začina Frankfurter koju je Feltman koristio u svojim crvenim vrućuim.

Deda je kasnije preneo ovaj recept Kvinu. Nekoliko godina i „nekoliko dolara“ kasnije, Kvin je kupio Feltmanovo ime 2015. i otvorio malu prodavnicu u unutrašnjosti pozorišta u Ist Vilidžu.

Konačno je uspeo da ponovo otvori „Feltman’s“ na istoj lokaciji gde je bio i Feltmanov originalni restoran na Koni Ajlendu u maju 2017. godine.

Napravljene od vrhunske govedine sa odgovarajućom količinom začina i bez aditiva, viršle, piše BBC, imaju ukus hrane kakva je bila nekad.

Dodao je gomilu kiselog kupusa da bi dao samo nagoveštaj oštrine i senf, napravljen po sopstvenom receptu.

Portal Dejli Mil proglasio je „Feltman’s“ jednim od 10 najboljih hot dogova u SAD, a Gothamist je izjavio:

„Postoji samo jedna stavka na Feltmanovom meniju, i to je hot dog… ali verovatno će to biti najbolji hot-dog koji ćete ikada pojesti u životu.“

Prošle godine, kompanija je postavila Ginisov svetski rekord za stvaranje najvećeg hot-doga na svetu, – dugog metar i po i teškog oko 34 kilograma.

Što se tiče Nejtanove zaostavštine, Handverkerova poslovna sposobnost i recept bake njegove supruge postavili su osnovu za međunarodnu imperiju čiji se proizvodi sada prodaju u više od 55.000 supermarketa, prodavnica i restorana u više od 10 zemalja.


Danas se širom zemlje prenosi međunarodno takmičenje u jedenju hot doga kompanije „Nathan’s Famous Inc.“, koje se održava svakog 4. jula od 1972. na Koni Ajlendu.


Glas javnosti/ N01S

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR