Glas Javnosti

IZGLEDA I MIRIŠE KAO MESO ALI:.. Huberova mesara i bistro je jedini restoran na svetu služi meso iz laboratorije

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Izgleda kao piletina, miriše kao piletina, i ako ne znate, ima ukus kao piletina. Samo što nije. Nikada ne biste pogodili da to parče mesa ispred vas nije došlo sa farme. Tačnije, da je napravljeno u laboratoriji.. J edini restoran na svetu koji ima tzv. "kultivisano meso na meniju". Kako priča vlasnik "Huberove mesare i bistroa" u Singapuru, mušterije su prezadovoljne!

"Etično, čisto i zeleno"
Otkako je prvi burger iz laboratorije predstavljen 2013. godine, za čije je pravljenje izdvojeno 330.000 USD, kompanije širom sveta počele su da se utrkuju ka cilju da "stvore pristupačno kultivisano meso".
Do sad, jedino "Eat Just" je uspeo da dobije odobrenje za svoje proizvode, nakon što su regulatori u Singapuru, inače jedina zemlja na svetu koja dozvoljava prodaju mesa nastalog u laboratoriji, dala zeleno svetlo za njihovu piletinu u decembru 2020. godine.

Međutim, tek od ove godine Hubers je počeo da nudi pileći sendvič i pastu sa piletinom svima, i to samo jednom nedeljno sa ograničenim brojem mesta za ručavanje. Cena paste u ovom restoranu kreće se oko 18.50 USD.
- Kultivisano meso je pravo mesto, a ne morate da ubijate životinje - kaže Džoš Tetrik izvršni direktor Eat Just-a i dodaje:
- Ovakav način ishrane daje smisao za budućnost.
Kako nastaje piletina iz laboratorije?
 
Za razliku od zamena na biljnoj bazi, kultivisano meso je bukvalno meso. Proces uključuje vađenje ćelija iz životinje, koje se zatim hrane hranljivim materijama kao što su proteini, šećeri i masti. Ćelijama je dozvoljeno da se podele i rastu, pre nego što se stave u veliki čelični bioreaktor, koji deluje kao rezervoar za fermentaciju.

Posle četiri do šest nedelja, materijal se "bere" iz bioreaktora. Doda se nešto biljnog proteina, zatim se oblikuje, kuva i 3-D štampa kako bi se dobio potreban oblik i tekstura.
Iako komanija ne želi da kaže koliko tačno troši novca na proizvodnju laboratorijske piletina, u ovom trenutku proizvode samo dva do tri kilograma piletine nedeljno. Kada tu količinu uporedite sa četiri do pet tona konvencionalne piletine koja se proda na nedeljnom nivou, pruža vam uvid u to koliki je zadatak pred njima, prenosi T02S.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR