Glas Javnosti

I OVO POSTOJI: Pečurka sa ukusom piletine

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Kada se pomene pile, obično je prva asocijacija pernata živina, ali da li ste znali da postoji i "šumsko pile"? Ovo je jedna od najpoznatijih gljiva sa područja Srbije i za mnoge delikates u oblasti gljiva. Stefan Stevanović iz Beograda ovu gljivu svakog proleća i jeseni ubira sa jedne iste vrbe i kako kaže, uvek se iznova obraduje njenom ukusu koji neverovatno podseća upravo na piletinu, prenosi

Šumsko pile raste na staroj vrbi na našem pčelinjaku zimovniku i izuzetno je ukusno. Nije baš da se lako sprema ali je ukus gotovo identičan i mnogo lepši od pilećeg belog mesa. Može da se pravi kao salata, a može da se pravi i pita sa šumskim piletom. Ako se priprema kao glavno jelo, onda se obari i prži uz začine i luk - kaže za ovaj medij Stvanović.

Šumsko pile se još zove i žuti hleb, vrbara ili vrbovača, ime je ova gljiva dobila po svetloj žutoj boji i ukusu nalik na piletinu. Više šešira oblika školjke ove vrste rastu zajedno na kori trulih i mrtvih stabala ili granama listopadnog drveća, praveći ponekad neobične oblike, piše portal Ekapija.

  • Najčešće parazitira na vrbi, jovi, topoli, bukvi, hrastu i bagremu. Meso plodnog tela je debelo, mekano i sočno. Sazrevanjem gubi žutu boju usled gubitka vode postaje tvrdo i krhko. Miris je prijatan i sladunjav. Ukus sveže gljive je blago kiselkast.

Kada berete gljive, najbolje je ubrati onu količnu koja je potrebna za jedan ručak. To su namirnice koje se lako i brzo kvare i stoga ih ne treba brati u džakovima i skladištiti u frižideru danima. Nikako ih ne držati u plastičnim kesama, kanticama i ostalim plastikarijama. Najbolje ih čuvati u korpama i vrećicama od prirodnih materijala.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR