Glas Javnosti

TROVANJE GLJIVAMA U ŠAPCU: Otrovne pečurke odnele prvu žrtvu

Hronika
Autor: Glas javnosti

Kako Glas Podrinja nezvanično saznaje, pedesetsedmogodišnja žena, koja se od nedelje na VMA borila za život nakon konzumiranja otrovnih pečuraka, preminula je u popodnevnim satima.

Podsećamo, na VMA se nalazi još osam Šapčana, među kojima i pet članova jedne porodice, koji su i dalje u teškom stanju.

VMA je odmah izdao saopštenje sa uppozorenjem građanima koji koriste pečurke za jelo.


- Upozorenje svima onima koji koriste gljive za jelo, kao i beračima gljiva je da budu maksimalno oprezni, jer odgovornost za zdravlje i ličnu bezbednost je na svakome ko bere i jede samonikle gljive- upozorava Nacionalni centar za kontrolu trovanja VMA.

VMA upozorava da se samo hemijskom analizom može tačno utvrditi otrovnost gljiva i da se, bez dobrog poznavanja gljiva i društva osobe koja je odličan poznavalac, ne treba upuštati u njihovo branje.


Tako je navode da je zabluda da ima potpuno identičnih jestivih i otrovnih gljiva, te da se one mogu raspoznavati po određenim karakteristikama, piše Glas Podrinja.

Upozorenje zdravstvenim radnicima je da obavezno konsultuju Nacionalni centar za kontrolu trovanja VMA na telefon 011/3608-440, jer je specifičnu terapiju neophodno započeti u prvih 48 sati.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR