Glas Javnosti

GLEDAJTE U NEBO VEČERAS: Stiže "kiša meteora" najbolje ćete ih videti ako odete iz grada

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Kiša meteora poznata je kao Perseidi ili Suze Svetog Lavrentija, pojavljuje se u sazvežđu Persej, po čemu je i dobila ime. Astronomi procenjuju da će se kiša meteora najbolje videti u noći 12. na 13. avgust, ali ne iz gradova, zbog previše svetla i zagađenja.

Od 9. do 13. avgusta, moći ćemo tokom noći da vidimo svetlosne tragove na nebu – meteorske kiše, prenosi RTS. Samo podsećaju na kišu jer iznad nas proleti i do 80 meteora na sat. Ali da bi se u potpunosti uživalo u ovoj neobičnoj pojavi, važno je odakle ćemo je gledati.

Astronomi ovu nebesku kišu pažljivo prate pa promene unose u tabelu koja se svakodnevno ažurira.Komete koje prolaze kroz Sunčev sistem, naročito kada se nađu u blizini Sunca, za sobom ostavljaju čestice pod nazivom meteroidi.

Te čestice onda ulaze u našu atmosferu, potom i sagorevaju. Nebeska kiša nas podseća na zvezde padalice, koje paraju nebo ostavljajući tragove svetlosti.

Meteorski roj poznat pod nazivom Perseidi dolazi od komete Svift-Tatl, čija orbita može biti u najudaljenijoj tački od Sunca, kada seže do iza Plutona, a najbliža relativno blizu Zemlje. Putanju oko Sunca kometa pređe za 133 godine.


Kada kometa Svift-Tatl priđe Suncu, njegova toplota je zagreje i omekša, pa na svojoj putanji pušta čestice i stvara meteorski roj Perseida, što je poslednji put zabeleženo 1992. godine.

Nije potrebna posebna oprema da biste videli kišu meteora.

Predlog astronoma je da budete dovoljno daleko od svetlosti velegrada, našim očima potrebno je petnaestak minuta da se priviknu na mrak. Moramo se naoružati strpljenjem, meteori se mogu pojaviti na bilo kom delu neba.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR