Glas Javnosti

DRAMA U NORVEŠKOJ! Noćas je meteorit mogao da padne na Oslo!

Svet
Autor: Glas javnosti

Neobično veliki meteor u nedelju je nakratko osvetlio nebo iznad Norveške, ostavljajući za sobom spektakularan vizuelni, ali i zvučni trag.

 Stručnjaci smatraju da je meteor mogao da udari u Zemlji, a da se to dogodilo mesto udara ne bi bilo daleko do glavnog grada Osla. 

Izveštaji o munjevitom preletu meteora počeli su da stižu oko 01.00 sat posle ponoći, a na društvenim mrežama su osvanuli snimci ovog izuzetnog događaja, prenosi Rojters.

Norveška mreža za praćenje meteora analizirala je u nedelju video snimke i druge podatke pokušavajući da utvrdi poreklo i odredište meteora. Preliminarni podaci ukazuju da je postojala mogućnost da meteor udari u Zemlju u velikom šumovitom području Finemarka, udaljenom svega samo 60 kilometara zapadno od glavnog grada Osla, saopštila je Norveška mreža za praćenje meteora.

- Ovo je bilo ludo - rekao je izveštaču agencije Rojters Morten Bilet, koji je video i čuo meteor. Naučnici su izračunali da se meteor kretao brzinom od 15-20 kilometara u sekundi i osvetljavao je noćno nebo pet do šest sekundi, rekao je Bilet.

On je potvrdio da se u izveštajima ne pominje da je učinjena materijalna šteta ili da je neko bio posebno uznemiren ovim događajem, kao što je to bio slučaj 2013. godine kada je meteor preleteo iznad tertitorije Rusije i eksplodirao iznad Čeljabinska.

(Glas javnosti/alo)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR