Glas Javnosti

GENIJALAN IZUM DA SE NIŠTA NE BACA: Od viška stajskog đubriva napravio brikete

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Poljoprivredno gazdinstvo Bajac u Gospođincima kod Žablja decenijama unazad bavi se proizvodnjom i preradom kravljeg mleka. Na čelu gazdinstva je Milorad Bajac, koji je godinama unazad bio uključen u posao izučio ga od oca i majke.

Proizvodnja sira dugi niz godina
Devedeset odsto proizvodnje usmerili su ka proizvodnji sira, koji proizvode već dugi niz godina. Na farmi Bajac trenutno se nalazi oko 40 grla krava crvenog i crnog holštajna, zatim dvadesetak junica i desetak teladi. Obrađuju oko 75 hektara zemlje na kojoj uzgajaju kururuz, detelinu i raž, koje koriste za ishranu stoke, a osim toga uzgajaju i soju.
- Moja porodica se proizvodnjom sira bavi dugi niz godina. To su najpre radili moji otac i majka, a danas se time bavimo supruga i ja. Inače, na gazdinstvu rade i dva naša sina. Zahvaljujući savremenoj mehanizaciji u koju smo ulagali, uspevamo da izađemo na kraj sa svim obavezama i poslom - kaže Milorad Bajac, piše portal Ekapija.

Dnevno proizvedu oko 950 litara mleka, a mali deo toga daju u mlekaru, dok je veći deo namenjen za proizvodnju sira. Asortiman čine rolovani, podliveni i punomasni sir. Svoje proizvode prodaju na Futoškoj pijaci u Novom Sadu, kao i obližnjim restoranima i pekarama.
- Ova godina je bila katastrofalna, jer nas je pogodila velika suša. Tri četvrtine našeg atara je bilo u izuzetno lošem stanju, jedan mali deo je dobio kišu na vreme. Tamo su rezultati bili mnogo bolji. Ali Bože moj, glavu gore i idemo dalje. Bilo je i gorih godina pa smo preživeli - kaže optimistično naš domaćin i dodaje situaciju je izvuklo zalivanje lucerke i postrnog kukuruza.
Sa briketirnicom zatvorio ciklus
U želji da olakša proizvodnju, Bajac je ove godine kupio briketirnicu za stajsko đubrivo. Sredstva za to je delom obezbedio Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo putem konkursa.
- Prethodne godine sam tim putem dobio separator za đubrivo, a sa ovom briketirnicom sam zatvorio ciklus. Dobio sam oko 65% povraćaja sredstava, što je oko milion i četiri stotine hiljada dinara, odnosno investicija je bila preko tri miliona dinara - kaže Bajac.

On kaže da se tokom proizvodnje, na mesečnom nivou pojavilo oko 200 tona viška tečnog stajskog đubriva, koje je bilo problematično odložiti, naročito u periodu od januara do marta. To da je, kaže, podstaklo da investira u briketirnicu. U povrtarskoj proizvodnji naročito se traže briketi stajskog đubriva, a koriste se i u ratarstvu.
- Mislim da se briketi stajskog đubriva uglavnom uvoze iz Italije. Plan nam je veći deo koji proizvedemo zahvaljujući tom višku koji imamo, prodamo. Ako ne uspemo u tome, bacićemo na naše njive. Ipak, imamo dosta prijatelja koji se bave povrtarskom proizvodnjom koji su izrazili zainteresovanost za to, pa videćemo - kaže Bajac.
Kada je reč o mlečnom govedarstvu, velika je olakšica automatizovati što više procesa u ovoj proizvodnji, tvrdi ovaj poljoprivrednik iz Gospođinaca. On planira da u narednom periodu nabavi još dvadesetak muznih grla i proširi proizvodnju. Za to će biti potrebno izgraditi i opremiti novu štalu. Porodica Bajac se nada da će ukoliko se upusti u taj poduhvat, imati podršku Pokrajine.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR