Glas Javnosti

DVE VERZIJE DELA: Kako izgleda "Devojka sa bisernom minđušom" u interpretaciji veštačke inteligencije?

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

U Amsterdamu u Rijksmuseumu u toku je najveća do sada retrospektiva dela čuvenog umetnika Johanesa Vermera za koju su iz svetskih muzeja pozajmljene najčuvenije slike velikog majstora i prvi put okupljene na jednom mestu. Među njima je i "Devojka s bisernom minđušom", koja se inače čuva u haškom muzeju Maurichejs.

Za vreme njenog gostovanja u Amsterdamu, u Hagu su izložene nove verzije Vermerovog dela koje su slikali različiti savremeni umetnici. Tako su svoje mesto na toj izložbi našle čak 3.482 "Devojke sa bisernom minđušom" rađene u različitim tehnikama, pa čak i slagane od Lego kockica.
Zanimljivo je da je jednu od slika pravila veštačka inteligencija, na inicijativu digitalnog umetnika Julijana van Dikena, prenosi portal Ekapija.

Međutim, muzej Mauritshuis suočio se s kritikama zbog izlaganja slike napravljene pomoću veštačke inteligencije, što je dovelo i do šire diskusije. The Art Newspaper piše da neki umetnici smatraju da veštačka inteligencija dovodi do promene paradigme i otvaraju novu problematiku vezanu za autorska prava i tržišnu vrednost. Kao odgovor na kritike, iz muzeja poručuju da su impresionirani van Diekenovim delom.
- Jedini kriterijum bio je da je kreativni proces osnova rada - izjavio je portparol muzeja.
- To definitivno nije bilo takmičenje. Najmlađi umetnik imao je tri godine, najstariji 94. Crteži, slike, kreacije s tekstilom, drvom, papirom, photoshopom - sve je bilo moguće - zaključili su iz Muzeja.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR