Glas Javnosti

DIGITALNI NOMADI IMAJU SAVRŠENU PONUDU: Posle akcije „kuća za 1 evro“ selo u Italiji ima novu primamljivu ponudu

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Digitalnim nomadima zavide mnogi jer imaju priliku da rade iz bilo kog kutka sveta.

Poslednjih godina čitamo kako brojne zemlje nude vize i dobre uslove za selidbu, a sad se pojavila vest da jedno selo na čarobnom italijanskom ostrvu Sardiniji digitalcima nudi ni manje ni više nego besplatan smeštaj.

U pitanju je selo Ollolai koje se nalazi u samom srcu ostrva. Tu nema previše stanovnika, a prema podacima 2016. tu je živelo za stalno nešto manje od 1.300 duša.


Kako prenosi Euronews, ima već onih koji su iskoristili priliku i preselili se, a jedna od takvih je Klaris Partis, informatičarka iz Los Anđelesa.

„Bila mi je potrebna promena mesta. Tražila sam lokaciju koja nije turistička, ali je istovremeno okružena prirodom, svežim vazduhom, planinama, prekrasnim plažama, lokaciju gde mogu da nađem mir i lakši tempo života“, izjavila je.

Ollolai je ponudio upravo to. Nalazi se dovoljno daleko od sve poznatije sardinijske obale, a opet dovoljno blizu i da do nje možete relativno brzo da dođete. Ono što svi posebno hvale, pa i američka informatičarka, svakako je hrana, za koju kaže da je izvrsna, te da uživa u kupovini svežih tartufa i spremanju testenine i njoka s raznim vrstama sosova.

Iako je super izbor za digitalne nomade, Ollolai je jedno od sela koja su doživela tužnu sudbinu koja se ogleda u depopulaciji ruralnih područja. Tako se broj stanovnika u poslednjih 100 godina smanjio sa 2.250 na 1.300, što je ogromna razlika. Poznato vam je već da se Italija s ovim problemom uhvatila ukoštac proteklih godina, motivišući mnoge da se presele u ruralna područja i uz određene uslove doslovno kupe kuću za jedan evro. Istu akciju nudilo je i ovo selo, te se prema rečima gradonačelnika, ona pokazala uspešnom.


Pošto je taj program bio uspešan, sad su odlučili da ulože u nešto drugo i da postanu okruženje za digitalne nomade. Program nazvan Work from Ollolai u sledeće dve godine ugostiće radnike iz celog sveta, te im ponuditi mogućnost besplatnog smeštaja do tri meseca. Ko god se odluči za ovu varijantu mora da aplicira do kraja godine.

Što se tiče socijalizacije, tu problema nema, jer iskustva kažu kako su domaćini prilično otvoreni i srdačni. Naravno, iako sve u teoriji zvuči besplatno, postoji jedna mala caka. Ko god se prijavi u program mora da ostavi neki konkretan trag svog boravka, a to može biti esej, naučni rad ili putpis povezan sa životom u Ollolaiu.

Sve to zvuči jako zanimljivo, pa će i ova ideja vrlo verovatno proći dobro.Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR