Glas Javnosti

SASTOJCI ZA PICU SKUPI ČAK I ITALIJANIMA: Pica iz marketa u Italiji više nije greh

Svet
Autor: Glas javnosti

U Italiji i Španiji zbog drastičnog rasta cene maslinovog ulja poskupeli su i tradicionalni specijaliteti – pica i paelja. I to kada je u pitanju ona omiljena italijanska "Margarita" cene sastojaka porasle su za više od 8 odsto. Da li se to već preliva i na navike Italijana?

"Protivinflacijsko tromesečje" naziv je inicijative italijanske vlade čiji je cilj da se blokiraju cene određenih proizvoda i zaštiti kupovna moć građana, ne bi li se na taj način ublažile posledice inflacije.

Samoposluge, radnje kao i apoteke koje se pridružuju inicijativi izlažu blokirane cene za pastu, mleko, jaja, ulje, sapune, odnosno osnovne prehrambene i neprehrambene proizvode, kao i one za ličnu higijenu.


Inflacija u Italiji, po podacima Nacionalnog instituta za statistiku, u 2023. godini iznosi više od 5 odsto, dok je prošle godine zabeležila rast od 8,1 odsto, što je bio najveći rast zabeležen u proteklih 37 godina.

Osnovni uzrok je rast cena energenata, što je dovelo do povećanja cena transporta i potrošačke korpe koja beleži rast za više od 8 odsto.

U januaru ove godine prosečna cena maslinovog ulja u Italiji bila je oko 5,62 evra, cena koja je u avgustu ove godine doživela povećanje za 30 odsto, ukupno 42 odsto ukoliko se uporedi sa prethodnom godinom u isto vreme.

Suša u Španiji koja je glavni svetski proizvođač maslinovog ulja smanjila je berbu maslina za 56 odsto, pa su cene u toj zemlji dostigle rekordni rast od 227 procenata.

Slična situacija je i sa Grčkom i Portugalijom, dok je Maroko, koji je četvrti izvoznik maslinovog ulja na svetu, odlučio da trenutno blokira izvoz.

Cena na veliko maslinovog ulja u drugoj polovini oktobra dostigla je 8,7 evra po litru. To je rekordno povećanje, tako da je 2023. za sada godina koja beleži najveći rast cena maslinovog ulja.

Italijani se svakodnevno suočavaju sa porastom cena za koje sami građani kažu da su se udvostručile. Naime, proizvod koji su samo pre godinu dana plaćali 5 evra, danas plaćaju 10.

"Kao što znate, država interveniše ne bi li smanjila račune i uvodi važne mere pomoći građanima u suočavanju sa inflacijom“, kaže Đorđa Meloni, premijerka Italije.


Poskupela i pica

Pored maslinovog ulja, porasle su i cene brašna, paradajza i mocarele, tako da je jedno od najomiljenijih italijanskih jela – pica – poskupela za 14 odsto.

Danas se Italijanima više isplati da kupe već gotovu picu u samoposluzi, nego da je sami naprave kod kuće jer je po podacima Blumberga gotova pica poskupela za 7 odsto, a prodato je 60.000 tona u vrednosti od 1,2 milijarde evra.

U Italiji se godišnje napravi oko 2,7 milijardi pica a to znači da se potroši 200 miliona kilograma brašna, 225 miliona kilograma mocarele, 30 miliona litara maslinovog ulja i 260 miliona kilograma paradajz sosa.

U 2023. godini italijanske porodice prosečno troše, u odnosu na 2019. godinu i do 400 evra više, što znači više od 3.000 evra mesečno zbog energetske inflacije, klimatskih promena i sukoba u svetu.

Italijani kupuju manje, ali troše više – dok plate stoje na istom mestu već godinama.

Iz tog razloga je italijanska vlada kao jednu od mera, donela i odluku da se do kraja decembra zamrznu cene određenih proizvoda ne bi li bar na taj način italijanskim porodicama olakšale svakodnevni život.


Glas javnosti/ R05S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR