Glas Javnosti

Danas se obeležava Svetski dan pice: Delimo vam najbolji recept za najukusniju pizu

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Svetski dan pice obeležava se 9. februara, ovo univerzalno popularno jelo ima kultni status u mnogim zemljama. Moglo bi se reći da je pica u svom prvom obliku nastala u 10. veku, u Napulju.

Ljudi su za užinu spremali veknu hleba sa paradajz sosom i naribanim sirom, 1889. godine nastao je recept za picu koji je ostao do danas - mocarela, paradajz i sos od bosiljka.

Statistika pokazuje da se svake godine u svetu se proda više od 5 milijardi pica, a neke zemlje su recept malo prilagodile svom ukusu.


Ovom prilikom sa vama delimo najbolji recept za picu Meksikana. Ako volite ljuto, čili će biti odlična ideja, a ako niste ljubitelj ljutog ukusa, možete uživati u slatkom paradajz sosu.

Sastojci za testo:

- pola kilograma jakog brašna
- pola šolje maslinovog ulja
- pola kesice kvasca
- malo soli
- malo mlake vode

Sastojci za pripremu pelata:

- ljuti kečap
- chilli začin
- origano
- malo soli

Sastojci za nadev

- 300 g mocarela sira
- 150 g pileće šunke
- 100 g kukuruza
- malo rukole
- po želji, malo svežeg paradajza

Priprema:

Pomešati sve sastojke za testo, po potrebi dodati vode da se umesi kao za hleb. Razvucite oklagijom i stavite u podmazan okrugli pleh za picu.

Za pelatu pomešati sve potrebne sastojke i premazati testo (sve osim ivica) da se ne zalepi za tepsiju.

Za fil izrendati sir, posuti preko pelate, pa poređati listove šunke i dodati povrće.

Pecite picu u rprethodno zagrejanoj rerni na 220 stepeni oko 15 minuta. Prijatno


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR