Glas Javnosti

DA VINČIJEV VINOGRAD PONOVO RAĐA: Malo poznati detalji iz života velikog umetnika i naučnika - ZA VINO JE DAVAO I SLIKE (VIDEO)

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Leonardo da Vinči ušao je u istoriju kao umetnik i naučnik.

Ali on je gajio i neverovatnu strast prema vinu. Ta ljubav je bila tolika da je za svoje slike umesto novca često prihvatao naknadu u vinu ili vinogradima.

Posebno je voleo toskanske vinograde u njegovom rodnom mestu Vinči. A ovo je priča o vili i vinogradu koje je dobio na poklon. Leonardov vinograd leži ušuškan u bujnom rastinju bašte Kaza delja Ateljani.Tu je i rezidencija koja pruža jedinstvenu sliku o milanskoj renesansi. Podseća i na zaboravljenu priču koja povezuje Leonarda da Vinčija sa Milanom - a to je priča o vinogradu, prenosi RTS.

Taj vinograd je vojvoda od Milana, Ludovik, poklonio Leonardu 1498. godine. Danas vinograd ponovo rađa, sa prvobitnim zasadima vinove loze. Iz Firence se Leonardo preselio u Milano 1482. godine. U to vreme i Leonardo i vojvoda Ludovik imali su po 30 godina. Sedam godina kasnije, 1495. Leonardu je naručeno da naslika Tajnu večeru u trpezariji Santa Marija dele Gracije.

„Ovaj vinograd je bio osnova za Leonardovu Tajnu večeru. Ima i veze sa vojvodom od Milana, koji je kupio ovu kuću i poklonio je Leonardu. Leonardo je brinuo o vinogradu, i ovde je provodio dosta vremena sa svojim omiljenim đakom, Đan Đakomom Kaprotijem, zvanim Salai, koji je posle Leonardove smrti nasledio polovinu vinograda i jednu sliku“, kaže Alesandro Kotroneo, direktor vinarije.


Vojvoda je poklonio Da Vinčiju vinograd sa 16 redova loze. Godine 1500. Leonardo odlazi iz Milana, ubrzo nakon što je vinograd dao u zakup ocu svog učenika.

Vinograd je bio otvoren za javnost zahvaljujući Fondaciji "Portalupi" i sadašnjim vlasnicima kuće, porodici Ateljani. Istraživanje vinograda je počelo 2007. godine, ručnim iskopavanjem bioloških ostataka prvobitnog vinograda, koji se nalazi unutar bašte kuće Ateljani.

Leonardov vinograd je obnovljen 2015. godine. Zasađeno je grožđe, bila je berba, a 12. septembra 2018, prvi put iz Leonardovog vinograda napravljeno je Leonardovo vino.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP