Glas Javnosti

DA LI TREBA JESTI I SEMENKE LUBENICE? Na ovaj način su dobre za organizam

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Stručnjaci otkrivaju da li treba da jedete semenke lubenice i kako one utiču na zdravlje!

Koliko god da se trudite da izbegnete semenke lubenice, dok jedete ovo voće, sigurno vam se ipak desi da neku progutate. Da li je bezbedno progutati ove semenke i kako one mogu da utiču na zdravlje?

Nije ništa strašno ako progutate semenke lubenice, kaže nutricionistkinja Bet Voren, dodajući da je "bezbedno jesti ih".
Međutim, jednu stvar treba da znate...

"Kada ih progutate 100 odsto sirove – drugim rečima, kada imaju onu crnu opnu okolo – ne možete da ih svarite, već ćete ih cele izbaciti iz tela", pojašnjava dijetetičarka Keri Gans. Dakle, završiće u WC šolji za dan ili dva, kao i kada progutate žvaku...

Ali, upravo to je razlog koji može da stvori neke stomačne probleme, poput nadutosti ili gasova kod ljudi koji imaju osetljiv sistem organa za varenje, posebno ako pojedu mnogo semenki, upozorava dijetetičarka Džesika Kording.

Takođe, semenke lubenice mogu da uzrokuju konstipaciju."Sve zavisi od toga koliko ih pojedete", kaže dijetetičar nutricionista Džina Kitli. "U njima ima dosta nerastvorljivih vlakana, što može da uspori sistem za varenje ako u njemu nema dovoljno vode i drugih sastojaka da pokrenu semenke kroz creva".

Ono što mnogi ne znaju je da seme lubenice zapravo ima i sjajan uticaj na zdravlje, ali ako se jede skuvano.Na primer, ove semenke su dobar izvor magnezijuma, a zahvaljujući antioksidantu likopenu dobro deluju i na zdravlje srca. Semenke lubenice sadrže i brojne druge važne vitamine i minerale, poput folata, mangana, cinka i malo gvožđa, piše portal Mondo.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP