Lubenica je poznata po tome što nije samo slatka i sočna, već i neverovatno osvežavajuća, možda više od bilo kog drugog voća - piše Agroinfo.rs.
Kada nas meso lubenice iznenadi jarko žutim bojom, a ne potrebnom ružičastom ili crvenom, to može biti uzbudljivo. Lubenica ima više od 90 % vode i sadrži obilje elektrolita. Ova kombinacija je izuzetno hidratantna u vrućim vremenskim uslovima. Lubenica je usko povezana sa bundevom, tikvicom i krastavcima, tokom letnjih vrućina privlači sve uzraste.
Lubenice žutog mesa cenjene su zbog svog sočnog, slatkog okusa poput meda i iznenađujuće jarko žute unutrašnjosti. Neobične i ne toliko popularne kao crveno meso, ograničene sadnje žutih sorti čine ovu željenu kulturu. Imena poput Moonbeam, Babi Doll i Buttercup na vrhu su liste žutih sorti. Kora je obično tanja od crvenih sorti, pa pažljivo rukujte tim dinjama.
Žute lubenice su zapravo bogate vitaminima (uključujući A, C i neke iz grupe B). Voće takođe sadrži minerale, poput magnezijuma, gvožđa, kalijuma, fosfora i kalcijuma. Pomaže u regulaciji živaca i mišića i brže se oporavi nakon umora mišića.
Kombinovanjem drugog voća ili povrća poput krastavaca, avokada, ananasa, bobica i paradajza ulepšaćete svoje letnje posluženje..