Glas Javnosti

Da li je bolje piti vruću ili hladnu kafu?

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Sigurno ste se uvek pitali da li je zdravije piti hladnu ili toplu kafu, e pa ukoliko volite da pijete vruću kafu, imamo dobre vesti za vas. Naime, rezultati studije su pokazali kada je kafa delotvornija i kada jače utiče na organizam.

Naime, u prvih 10 minuta kofein ulazi u vaš krvotok i širi se po celom telu, prouzrokujući porast krvnog pritiska i broja otkucaja srca. Nakon 20 minuta kofein se veže na adenozinske receptore, neutralizujući umor. Nivo dopamina povećava se i zadržava, što stvara osećaj da treba biti oprezan i usredsređen.

Posle 30 minuta rad nadbubrežnih žlijezda se ubrzava i stvara se više hormona. Tokom tog vremena, zbog proširivanja zenica, vid može da postane oštriji. Već poslije 40 minuta telo počinje da proizvodi više serotonina, što poboljšava rad neurona unutar kičmene moždine, što dovodi do poboljšane koordinacije i snage mišića.


Četiri sata kasnije metabolizam se ubrzava, zbog čega se brže sagoreva energija. Telo tokom tog perioda počinje da razgrađuje i nataložene masti.

U roku od šest sati kafa je prošla kroz vaš organizam i verovatno ćete osjetiti potrebu za mokrenjem. Iz tela će do tada izaći približno polovina količine kofeina koji ste uneli u organizam.

Što se tiče hladne kafe, u ovom tekstu B92 navodi se da se hladni napitak pravi sa hladnom vodom radi niže kiselosti. Hladna kafa ima tendenciju da bude manje kisela i nežnija za vaš probavni sistem.

Prema studiji u Scientific Reports, vruća kafa ima više antioksidanasa nego hladna kafa. Vrijednost pH tople i hladne kafe skoro je isti i kreće se od 4,85 do 5,13.

Zato se hladnija kafa predlaže onima koji imaju problema sa želucem, dok je u drugim slučajevima bolje piti toplu kafu.


Glas javnosti/ B01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR