Glas Javnosti

Ajkula pronađena na neočekivanom mestu

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Prirodnjački stručnjaci iznenađeni su otkrićem grenlandske ajkule u zapadnom delu Karipskog mora, više od 6.000 kilometara daleko od voda koje se smatraju njenim prirodnim staništem.

Devanši Kasana, student sa Univerziteta u Floridi, radio je zajedno sa lokalnim ribarima na označavanju tigar ajkula kod obale Belizea, gde se nalazi drugi po dužini najveći koralni greben.

Nakon čitave noći pecanja, označavanja i puštanja, taman kad je tim hteo da se vrati nazad na obalu i počeo da namotava najlone, na kraju jednog su imali nešto potpuno neuobičajeno.


– Izgledala je staro, drevno. Kao neki dugački kamen koji je oživeo – opisali su životinju.

– Isprva sam mislio da mora da je nešto drugo. Znao sam da je neuobičajeno otkriće i da ribari oko mene nisu videli ništa slično od kada se bave time – kaže Kasana.

Student je poslao fotografiju Demijanu Čepmanu, direktoru Istraživačke laboratorije i akvarijuma za zaštitu ajkula i raža.

Njegov odgovor je bio – grenlandska ajkula.

Malo se zna o grenlandskim ajkulama, ponajviše zbog toga što žive u vrlo hladnim morima i velikim dubinama. One su neka od najdugovečnijih stvorenja na svetu i mogu da žive duže od 400 godina.

Otkriće je navelo naučnike da bi grenlandske ajkule mogle da budu raširenije nego što se ranije mislilo i da žive čak i u tropskim morima, ali na većim dubinama nego u arktičkim morima.

Mesto gde je pronađena u Karipskom moru je početak velikog poniranja koralnog grebena do dubine od 2.900 metara što znači da je voda dovoljno hladna za grenlandske ajkule - prenose .vesti-online.com.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR