Glas Javnosti
Posta

Eko kapsule ili PAMETNE kuće za život na okeanu

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Život na vodi još je privlačniji zahvaljujući idejnom rešenju kompanije “Ocean Builders”, koja je predstavila kuće, ekološke kapsule dizajnirane za život na okeanu

Napravljene su od ekoloških materijala sa primenom najnovijih održivih zelenih tehnologija. Ponuda kuća – mahuna ima tri arhitektonska rešenja, a dizajnirao ih je holandski arhitekta Koen Oltius.

SeaPod napravljen je za život na vodi i ima za cilj da reši nedostatak prostora na  popularnim destinacijama. 
GreenPod osmišljena je za život na kopnu, EcoPod je ekološki prihvatljiva opcija.

U suštini, povišene priobalne strukture daju putnicima i stanarima šansu da žive na vodi u krilu luksuza. Svaka kućica se nalazi skoro 3 metra iznad talasa i nudi 80 kvadratnih metara životnog prostora.

Enterijer, koji se prostire na tri nivoa, obuhvata primarnu spavaću sobu, dnevni boravak, kuhinju, kupatilo i veliki prostor za ostavu. Svaki dom je takođe opremljen sa 57 kvadratnih metara panoramskih prozora i popločanim dvorištem za nesmetan pogled na okean.

Ovo su takođe pametne kapsule. Specijalni softver omogućava stanarima da kontrolišu sve, od osvetljenja i temperature do toplote tuša i pritiska vode. Svaka kapsula takođe dolazi sa nosivim pametnim prstenom za vlasnika. Jednostavnim pokretom ruke možete otključati vrata, uključiti muziku i još mnogo toga.

Ako to nije dovoljno futuristički, flota dronova se koristi za snabdevanje hranom i lekovima, dok će veća plovila obavljati veće isporuke poput nameštaja i prtljaga. Takođe će postojati još jedno plovilo za samostalno jedrenje za prikupljanje smeća i čišćenje područja.

Iz kompanije Ocean Builders kažu da su razvili način da stvore prirodno stanište za život u okeanu ispod svake kuće. Zauzvrat, ovo će pomoći u stvaranju uspešnih podvodnih ekosistema.

Kapsule se trenutno proizvode u Panami i tamo će se nalaziti prve godine, a zatim će biti otpremljene na drugo mesto. Dostupne za naručivanje od septembra, plutajuće kuće počinju od otprilike 295.000 dolara i mogu dostići 1,5 miliona dolara na osnovu nadogradnje i prilagođavanja.

“Ocean Builders” tvrdi da će imati prvih 100 prilagođenih kapsula ili u proizvodnji ili isporučenih do kraja 2023. Takođe kažu da će druga proizvodanja od 1.000 kabina početi 2024. godine - prenosi zanimljivostidana.com 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOSKOMENTAR 
 

HOROSKOP