Glas Javnosti
posta

Virtuelna poseta manastiru Ravanici sa bilo koje platforme

Putovanja
Autor: Glas javnosti

Stručnjaci Elektronskog fakulteta iz Niša, nastavili su digitalizaciju kulturnog nasleđa Srbije, u okviru projekta Srbija 3D. Uz pomoć Ministarstva kulture, žele da zaštite i promovišu kulturna dobra naše zemlje.

Manastir Ravanica, koji se sada digitalizuje, ove godine ima centralno mesto. Koriste se dronovi i popularna tehnologija video igara, koja omogućava korisniku da se kreće prostorom u tri dimenzije.
- Kada posećujete naše objekte nema potrebe da instalirate, niti sa Play store, niti nikakvu aplikaciju sve ide direktno sa weba, znači sa bilo koje platforme da li to u pitanju tablet, telefon, kompjuter, sve sistem prepoznaje - ističe Nikola Stojanović, autor projekta, prenosi portal Ekapija.

- Miš i tastatura više ne postoje, sad je ceo korisnik upravljačka jedinica, on može da hoda, može da se sagne, rukama da dodiruje stvari, tako da virtualna realnost donosi jedan sasvim novi osećaj - objašnjava Vladimir Jakšić, VR programer.
Da bi slika bila što realnija, u saradnji sa stručnjacima sa niškog PMF-a, Ravanica se snima profesionalnim 3D skenerom.
- Zamislite mogućnost da sva deca u Srbiji u jednom danu mogu da posete ovakav neki objekat virtuelno, što može da bude deo neke nastavne jedinice - ističe Milan Đorđević, PMF Niš.
Rezultati istraživanja predstavljeni su studentima iz cele Evrope iz programa Erasmus plus.
Manastir Ravanica je zadužbina kneza Lazara i njegove mošti su posle Kosovske bitke, prenete ovde 1392.godine. Po arhitekturi Ravanica je početak moravske škole.

- Dosta vernika dolaze da se poklone moštima, dosta dolaze da se čita molitva, sami se mole, bilo je tu puno isceljenja, bilo je izlečenja od raznih bolesti - kaže mati Marija, igumanija manastira Ravanica.
Na projektu Srbija 3D, za pet godina, digitalizovano je više od 30 objekata. Naredni veliki izazov je Petrova crkva u Novom Pazaru, jedan od najstarijih pravoslavnih hramova u Srbiji.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR