Glas Javnosti

PANELI MOGU DA ZADOVOLJE 3/4 POTREBE ZA STRUJOM: Svetogorski manastiri uz solarne elektrane dobijaju baterije za skladištenje energije

Društvo
Autor: Glas javnosti

Sveta Gora u Grčkoj ubrzanim koracima ide u budućnost, u tehnološkom smislu. Sedamnaest manastira će ne samo proizvoditi energiju iz obnovljivih izvora, već će koristiti hibridnu tehnologiju – kombinaciju solara i baterija.

Visokoefikasne solarne elektrane u kombinaciji sa sistemima za skladištenje energije garancija su bezbednosti snabdevanja, energetske efikasnosti i smanjenja troškova kao i zaštite životne sredine. Grčka i autonomna Monaška Republika Sveta Gora su prepoznale priliku i uvidele da agregati na dizel moraju da se zamene čistijim izvorom.

Projekat postavljanja 21 fotonaponskog sistema za 17 manastira i njihove ispostave, ukupne maksimalne snage 2,64 megavata, dodeljen je domaćoj kompaniji Mytilineos. Ona je saopštila da će za isporuku, instalaciju i upravljanje biti zadužen njen ogranak za održivi inženjering SES BU, piše Igor Todorović za BGEN.


Po nalazima iz studije izrađene ranije za potrebe projekta, Sveta Gora ovim fotonaponskim postrojenjima može da zadovolji tri četvrtine svojih potreba za strujom. Ali ugovor sa manastirskom zajednicom podrazumeva montažu litijum-jonskih baterija kombinovanog kapaciteta pet megavat-sati, što će ove instalacije učiniti hibridnim, dodao je Mytilineos.

Ta oblast, takozvani vrt Presvete Bogorodice, nije povezana na elektroenergetsku mrežu. Srpski Manastir Hilandar, ruski Pantelejmon i grčki Konstamonit nisu uključeni.

Projekat na planini Atos vredi 12,8 miliona evra ne računajući porez na dodatnu vrednost i trajaće 18 meseci, kažu u Mytilineosu. Sredstva su iz evropskih fondova, a obezbeđena su preko regionalne vlade Centralne Makedonije.


Svetogorski manastiri će malim solarnim elektranama smanjiti emisije ugljen-dioksida, zagađujućih materija, buke i prašine koja se podiže pri dopremanju dizel-goriva. Digitalni sistem za energetsko upravljanje (EMS) i visokoefikasna oprema će doprineti energetskoj efikasnosti, stoji u objavi.

Uštede merene primarnom potrošnjom energenata ranije su procenjene na četiri gigavat-sata godišnje, prenosi Balkan Green Energy News.

Najveća solarna elektrana planirana je za Manastir Vatoped – 540 kilovata. Većina ostalih pogona biće snage 144 kilovata, uključujući one za gruzinski Manastir Iviron i bugarski Zograf.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR